• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Fins ontwerp

De trolley 901 van Artek is een echte blikvanger voor uw woonkamer en dient als praktische bijzettafel. Het is bijzonder mooi in het daglicht dat het raam doet schijnen.

Naar de producten

Mooie en verfijnde objecten, geïnspireerd door de natuur. Design dat het dagelijks leven verrijkt - en vormgeeft met meubels en accessoires die mensen over de hele wereld inspireren. In 2017 vierde Finland 100 jaar onafhankelijkheid en wat een beter moment om terug te kijken op de geschiedenis van het Finse design en de nieuwigheden van dit jaar te presenteren.

Finland is een land vol spannende contrasten, waaronder de vier seizoenen, de middernachtzon en de winterse duisternis, stad en land, oost en west. Deze contrasten kenmerken ook het Finse design en daarmee de Finse identiteit in het algemeen. Fins design is veel meer dan alleen de verplichte Nokia mobiele telefoon. De Ball Chair van Eero Aarnio uit de jaren '60 is wereldberoemd, evenals de organisch gevormde vazen en de driepotige houten kruk van de architect en ontwerper Alvar Aalto. Deze en vele andere producten die afkomstig zijn uit Finland trekken de aandacht met hun natuurlijke en eenvoudige kwaliteiten.

Ontwerp vormt het beeld van een land

Lutherse kathedraal in HelsinkiDesign is naadloos geïntegreerd in het dagelijkse leven in Finland en omringt je waar je ook bent. De Finnen drinken uit glazen van Iittala, zitten op krukjes van Artek en als ze uit het raam kijken, zien ze vrouwen in jurken van het Finse merk Marimekko. Zelfs kinderen groeien op met een sterk gevoel voor design. Vanaf het begin waren architectuur en design in Finland niet alleen belangrijk voor de economie, ze hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de Finse cultuur en de vorming van de nationale identiteit.

Het uitgangspunt voor het Finse design was de eeuwwisseling van de nationaal-romantische stijl, die werd gecultiveerd door de Finse Vereniging van Ambachten en Design, opgericht in 1875. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden steeds meer Finnen naar de steden; de economie en de industrie ondergingen een diepgaande structurele verandering. Sindsdien zijn veel Finse huizen kleiner geworden, waardoor ontwerpers worden uitgedaagd om de traditionele inrichting te heroverwegen. Het resultaat was een uitgekiend, converteerbaar meubilair dat verschillende doeleinden dient en zich gemakkelijk aanpast aan de veranderende behoeften. Vervolgens veranderden deze nieuwe en moderne objecten de manier waarop Finland werd gepercipieerd. De Stool 60, ontworpen door Alvar Aalto in 1933, is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van zulke veelzijdige meubels. Het minimalistische en functionele ontwerp was destijds revolutionair. In plaats van gewoon staal gebruikte de architect en ontwerper Alvar Aalto berkenhout, dat in Finland op grote schaal verkrijgbaar is. Om deze reden was de ongebruikelijke kruk ook betaalbaar voor armere gezinnen. Om de traditie voort te zetten, produceert Artek nog steeds de Stool 60 van gebogen massief berkenfineer. Het is een van de favoriete stukken van de blogger Swantje (swantjeundfrieda ).

"Voor mij is de Artek Stool 60 de belichaming van het klassieke Finse design: Vorm, functionaliteit, natuurlijke materialen, een subtiele knipoog en originaliteit - in dit geval de beroemde gebogen L-vormige poten. Zowel het materiaal als de vorm hebben iets natuurlijks, rustgevend en mooi. "Swantje Hinrichsen, grafisch ontwerper

Het grote internationale succes van het Finse design heeft het land een gereputeerde rol gegeven in de Scandinavische designcultuur. Decennia lang hebben labels als Artek, Iittala en Marimekko een blijvende invloed gehad op het interieurontwerp, de levensstijl en de dagelijkse cultuur in Finland. De fabrikanten zelf zijn onderdeel geworden van de moderne identiteit en het culturele erfgoed van Finland - als kunstenaars, waarvan de wortels in Finland liggen. De ontwerpen van iconen als Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Eero Saarinen en Eero Aarnio vertegenwoordigen duidelijk de Finse vormentaal en hebben hun makers wereldwijd erkenning gegeven.

Fins design - vergelijkbaar met Scandinavisch design, maar met onderscheidende stijl

Marimekko - Kaiku CollectieFins design is meer dan alleen een mooi object. Het is een manier van leven, gekenmerkt door de mentaliteit van de Finnen. "Sisu" is het woord dat gebruikt wordt om het te beschrijven. Het is een soort toverwoord in Finland en betekent "doorzettingsvermogen" - beïnvloed door de krachten van de natuur en de historische tegenslagen van het land. Geïnspireerd door de Finse natuurlijke elementen zoals sneeuw, ijs, bossen, meren, rivieren en zwoele zomeravonden, creëerden de ontwerpers Finse ontwerpen. Zo werd Alvar Aalto geïnspireerd door het silhouet van de Finse meren voor de Savooivaas. Het "Kaiku" -patroon van textielontwerper Maija Louekari doet denken aan een Fins berkenbos. En dat is wat het Finse design zo bijzonder maakt: Je herontdekt de natuur in een nieuwe vorm.

"Niets oud is ooit herboren, maar het verdwijnt ook niet helemaal. En dat wat ooit is geweest, zal altijd weer in een nieuwe vorm verschijnen. Alvar Aalto, architect en ontwerper

De Finse band met de natuur komt niet alleen tot uiting in de vormen en motieven, maar ook in de gebruikte materialen: hout, glas, linoleum en keramiek. In de jaren zeventig nam de vraag naar kunststof en glasvezel voor een korte tijd toe. De eerste energiecrises in de jaren tachtig hadden echter tot gevolg dat hout weer het materiaal bij uitstek was.

Goed design is tijdloos. Als de Finnen iets vinden dat werkt, gebruiken ze het. Niets is te oud. Fins design heeft dus overeenkomsten met Scandinavisch design, maar het heeft een eigen, zeer kenmerkende stijl. Praktisch, realistisch en een zuiniger gebruik van materialen kenmerken de meubels en accessoires uit Finland.

Collectiebanner: Iittala - Taika Collectie De intelligente ontwerpoplossingen resoneren niet alleen in Scandinavië. Industrieel ontwerp is uitgegroeid tot een wereldwijde exporthit naar de Verenigde Staten, Europa, Zuid-Amerika en Australië. Vandaag de dag is Finland toonaangevend en gewaardeerd om zijn bekwame combinatie van geavanceerde technologie en hoogwaardig design.

Design Spreekt een taal

Eigenaren zijn niet alleen betoverd door het ontwerp, maar ook door de namen. De Finse term "Unikko" verbindt mensen over de hele wereld met het onvergelijkbare motief van een papaver, het woord "Tanssi" met dansende mythische wezens. De motieven die de Marimekko en Iittala producten sieren vertellen een verhaal over kleine, betoverende tuinpercelen (Pieni Siirtolapuutarha) en mysterieuze wezens in het magische bos (Taika). Tegelijkertijd laten ontwerpers als Maija Isola, Maija Louekari en Klaus Haapaniemi zien dat design wereldwijd dezelfde taal spreekt. Hun motieven dragen de Finse taal en daarmee een belangrijk deel van de Finse cultuur tot ver buiten de grenzen van Finland.

Enkele van de mooiste Marimekko motieven zijn te vinden in het appartement van blogger Nina Jahn. Wat haar het meest aanspreekt aan Fins design is de aandacht voor detail.

"Fins design is niet alleen geïnspireerd door de natuur, het heeft ook de mogelijkheid om naadloos in het dagelijks leven te worden geïntroduceerd. Daarom zijn natuur en design een manier van leven. Nina Jahn, architect

Innovaties in Fins-blauw

Om de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Finland te vieren, lanceerde Iittala de Suomi collectie - een samengesteld ensemble van verschillende designklassiekers, opnieuw gemonteerd in blauw, de nationale kleur van het land. De blogger Kerstin Reilemann toont het glaskunstwerk in ultramarijnblauw.

De intense tint biedt een mooi contrast met de felle kleuren van het Kerstins appartement, dat is ingericht in een typisch Scandinavische stijl.

"Ik hou van de natuurlijke en toch onderscheidende vormen. Als liefhebber van klassieke designobjecten hield ik vooral van de organisch gevormde Alvar Aalto vaas. Het harmonieuze ontwerp, bestaande uit smalle vormen, maakt het voor mij mogelijk om zowel enkele bloemen als boeketten te tonen. De Suomi collectie in het karakteristieke, Finse blauw heeft objecten gecreëerd die geschiedenis zullen maken. Ik heb graag een stukje geschiedenis op mijn vensterbank! " Kerstin Reilemann, interieurarchitect

Artek vierde ook de verjaardag van de Finse onafhankelijkheid met Finse nieuwigheden en door de heruitgave van bekende klassiekers. Zo is de stapelbare 60 kruk nu verkrijgbaar met een wit frame. De speciale editie heeft een wit frame en een zitvlak in subtiele bijpassende kleuren die het kleurenspectrum van de Finse natuur weerspiegelen.

De Riihitie plantenpot werd al in de jaren '30 door Aino Aalto ontworpen, maar werd nooit in serie geproduceerd. Voor deze speciale gelegenheid besloot Artek de plantenpot in zijn oorspronkelijke vorm te presenteren. De organisch gevormde plantenpotten worden met de hand gemaakt van keramiek. Voor de kleuren is Artek geïnspireerd op het tegelwerk van Aino Aalto, dat op zijn huizen te vinden is.

Ontdek nog veel meer nieuwe en oude juweeltjes uit Finland en introduceer die Finse manier van leven in je eigen huis.


Bijbehorende merkenBijbehorende designers