• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Marimekko - 50 jaar Unikko Collectie


Marimekko bloeit

"Geen bloemenpatronen" was het credo van de Marimekko chief Armi Ratia in de vroege jaren 60. "Bloemenpatronen zullen nooit de schoonheid van echte bloemen bereiken" was Ratia's overtuiging. Totdat Maija Isola met haar Unikko patroon kwam.

Maija Isola durfde te dromen. De Finse ontwerper vond haar inspiratie in de schoonheid van de dingen die haar omringen. Glanzende kleuren, dynamische vormen en eenvoudige lijnen hebben de ogen van Armi Ratia geopend, omdat bloemmotieven de echte schoonheid van bloemen heel goed kunnen vangen! Unikko, wat in het Engels "poppy" betekent, is het bekendste en meest verspreide patroon van de Finse fabrikant Marimekko. Unikko staat voor de zomer, zon en goed humeur. En dat is vandaag de dag nog net zo modieus als in 1964.

Unikko is inmiddels vertegenwoordigd op talloze producten, zoals schorten, douchegordijnen, beddengoed..... zelfs op creditcards, Manolo Blahnik schoenen, televisies en zelfs op zonneschermen - het bloemenpatroon past gewoon overal. Het Unikko-patroon, zoals het in de jaren '90 door de dochter van Maija, Kristina Isola, op kleinere schaal is overgebracht, zodat het zijn volledige effect op kleinere dingen kon ontvouwen. De ontwerpen heten "Pieni Unikko": kleine klaproos.

Goed ontwerp doorstaat de tand des tijds: Unikko viert zijn 50ste verjaardag in 2014.. Het patroon is net zo fris als in 1964 op deze verjaardag.


Designers