Amerikaans-Amerikaans ontwerp

Lifestyle productafbeelding: De Lounge Chair van Vitra uit leer werd bedacht door Charles en Ray Eames. De twee ontwerpers ontwierpen de comfortabele leren stoel voor een vriendin.

Naar de producten

Het werk van een ontwerper en het ontwerp zelf zijn eigenlijk Amerikaanse uitvindingen. Het is dan ook geen verrassing, dat de bekendste ontwerpopdracht "Form follows function" afkomstig is van een Amerikaan, de architect Louis Sullivan (1856-1924).

Handel, productie en consumptie vormen het beeld van het Amerikaanse design. De veelheid aan "anonieme designproducten", die een merknaam hebben, maar niet de naam van een beroemde ontwerper nodig hebben om een "goed ontwerp" te zijn, is zeer indrukwekkend. Bedrijven als Coca Cola, Apple, IBM, Tupperware, Black & Decker, Harley Davidson, Polaroid, Kodak, Kellog, Rollerblade, General Motors, etc. zijn over de hele wereld bekend en belichamen de "Amerikaanse manier van leven". Veel gadgets en gebruiksvoorwerpen voor dagelijks gebruik (van naaimachines en stofzuigers tot platenspelers, walkmans en laptops) hebben een transatlantische oorsprong. Persoonlijkheden als Thomas Edison of Henry Ford staan voor inventiviteit en innovatie.

Plywood Group von Charles & Ray Eames

Tot de jaren twintig van de vorige eeuw waren de Verenigde Staten van Amerika een ontwikkelingsland op het gebied van productontwerp, toen ze plotseling de leider in modern design werden.
De kantoren die de beschrijving "Industrial Design" op hun bedrijfsbordje hadden staan, werden eind jaren '20 voor het eerst geopend in New York. In Amerika, waar niet alleen de massaproductie, maar ook de reclame en marketing aanzienlijk is ontwikkeld, telt design ook mee op het gebied van verkoop.

Lounge Chair mit Charles & Ray Eames

Raymond Loewy (1893-1986), die de grondlegger is van Streamlines (Streamlines Designs) vanwege de stroomlijn-bedekte S1-stoomlocomotief, wordt beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Amerikaanse ontwerp, die ook verantwoordelijk is voor vele bedrijfsontwerpen (bijv. de borden voor Shell, Spar en Lucky Strike).

Andere belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van de designcultuur in de VS werden geleverd door de voormalige Bauhaus-docenten en immigranten Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Josef Albers of Marcel Breuerat eind jaren dertig, naast de in 1939 opgerichte Cranbook Academy, waar architecten en ontwerpers als Eero Saarinen, Florence Knoll of Charles Eames werden opgeleid.

Plastic Chairs von Charles & Ray Eames

Ook het Museum of Modern Art (MoMA), opgericht in 1929, droeg bij aan het Amerikaanse design en zette nieuwe accenten met toonaangevende tentoonstellingen. Of het nu met de tentoonstelling "Moderne Architectuur. Internationale tentoonstelling" in 1932, die de term "Internationale Stijl" definieert; met de wedstrijden in de jaren 1940 "Organic Design in Home Furnishings" en "Low Cost Furniture Design" waaruit producten zoals La Chaise, de Plastic Chairs of de Plywood-serie van Ray & Charles Eames werden ontwikkeld of de epische tentoonstelling "Italië: The New Domestic Landscape", die de triomfantelijke processie van het Italiaanse ontwerp presenteerde, is het vandaag de dag nog steeds een grote eer voor ontwerpers om met hun ontwerpen te worden toegelaten tot de MoMA-collectie.

Naast "Knoll International" (opgericht in 1938) produceerde het bedrijf Herman Miller (opgericht in 1923) trendsettende meubels met de stijlen van Design Director George Nelson en de medeontwerpers Charles Eames, Isamu Noguchi en Paul Laszlo. De beroemde producten van Hermann Miller zijn de Marshmallow Sofa (1956), de Coconut Chair (1956), de Atomic Clock (1949, vandaag: Ball Clock), die allemaal zijn ontworpen door George Nelson, de Plastic Chairs van Charles & Ray Eames (1948) of de Coffee Table (1944) van Isamu Noguchi, die vooral bekend werd met de Akari Lamp Series in de jaren 1950.

Plywood Elephant von Charles & Ray Eames

In de jaren zestig kende de Amerikaanse auto-industrie een grote groei, maar bedrijven als IBM, dat kantoormachines produceert, behoorden tot de grootste producenten van mainframecomputers ter wereld. Terwijl een objectieve ontwerpstijl zich vestigde in de smaakbeheersende klasse, was deze gericht op de opkomende rebellen van de jaren '60 als doelwit, waaruit de Flower-Power en Pop-Design van de Woodstock generatie voortkwam.

De Verenigde Staten werden getroffen door de Vietnamoorlog, het Watergateschandaal en de oliecrisis in de jaren zeventig. Dat is de reden waarom de jaren '80 in jaren van heroriëntatie veranderde en een goede design boom creëerde. Producten in postmodern design werden ontwikkeld, zoals de waterkoker "Bird" van de Amerikaanse architect Michael Graves, die samen met Richard Meier werkte voor het Alessi-project "Tea & Coffee Piazza". Met zijn meubelserie Easy Edges (1972), Rough Edges (1982), de golfkartonnen fauteuil "Little Beaver" (1987) en de ketel "Pito" (1992) trok de Amerikaanse architect Frank O. Gehry de aandacht en werd later bekend als internationaal architect voor zijn amorfe en deconstructieve bouwstijl.

Net zoals Henry Ford met de assemblagelijn een soort tweede industriële revolutie initieerde, begon de elektronische agitatie van alle zaken ook in de VS. PC's, laptops en mobiele telefoons hebben de zakenwereld en het dagelijks leven veranderd. Naast de ontwerpteams en designvestigingen van Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Bose of Tupperware, zijn er vandaag de dag slechts enkele beroemde meubelontwerpers in Amerika. De bekendste vertegenwoordigers van de jongste generatie ontwerpers zijn Jeffrey Bernett, Richard Shemtov, Nick Dine en Karim Rashid.

Filter 

Kleuren  
Producent  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit  


Bijbehorende designers