Museum voor Moderne Kunst (MoMA)

Het Museum voor Moderne Kunst is in 1929 opgericht als onderwijsinstelling door de drie kunstverzamelaars Lilli P. Bliss, Miss Cornelius J. Sullivan en Miss John D. (Abby Aldrich) Rockefeller, junior. Enkele dagen na de beurscrash werd het MoMA in New York geopend en de toenmalige 27 jaar directeur Alfred H.Barr, jun. leidde het.

De bedoeling van de drie gezonde vrouwen was om de inwoners van New York kennis te laten maken met kunst. Ook vandaag de dag is het eerste museum van Amerika nog steeds in particuliere handen, met een uitzonderlijke focus op de presentatie en collectie van hedendaagse kunst.

De eerste museumdirecteur Alfred H.Barr, jun. ontwikkelde het concept van het museum, dat nog steeds geldig is in zijn basisvorm. Kern van het concept was de bouw van een huis met meerdere afdelingen en het gebruik van ruimte voor toegepaste kunst naast de zogenaamde fin-arts. Zijn museum moet een breed opgezette culturele opvatting uitdragen. Het idee om ook moderne kunst te tonen, met name die van de 20e eeuw in een museum, was bekend bij de conservator en voorzitter van het MoMA, Alfred H.Barr, jun. uit het kronkelende prinselijke paleis in Berlijn, de voorloper van de nieuwe nationale galerie, waar hij eerder werkte.

Barr was erg blij met de interdisciplinaire aanpak, zoals die door het Bauhaus in Dessau voorbeeldig werd toegepast. Uitgangspunt van het museum was het idee om niet alleen een presentatie van een reeds bestaande collectie op een geschikte presentatieplek te organiseren, maar ook om het mogelijk te maken om in eerste instantie in het Museum of Modern Art te presenteren en te exposeren met bruiklenen, waarbij naast Europese moderne kunst ook Amerikaanse contemporaine kunst zou worden gepresenteerd.

De creatie van de expositie liep pas vanaf 1931.. Vandaag de dag omvat het museum de volgende curatorafdelingen: schilderijen en kunststoffen; tekeningen; gedrukte grafische en geïllustreerde boeken; architectuur en design; fotografie en film, inclusief video.

Na de 70 miljoen dollar dure restauratie van het Museum of Modern Art tussen 2002 en 2004, is het op 20 november in Manhattan heropend.

Naast bekende kunstwerken van beroemde schilders zoals Marc Chagall, Salvador Dalí, Otto Dix, Pail Gaugin, Vincent van Gogh of Roy Lichtenstein, om er maar een paar te noemen, bevat de permanente tentoonstelling ook werken van beroemde architecten en ontwerpers, zoals bijvoorbeeld van Ludwig Mies van der Rohe, Richard Sapper, E ttore Sottsass, Alvar Aalto, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, de broers Thonet, Frank Lloyd Wright, Charles en Ray Eames en nog veel meer bekende en baanbrekende ontwerpers.

Producten

Filter 

Kleuren  
Producent  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit