• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Museum voor moderne kunst (moma)

Naar de producten

Het Museum of Modern Art - kortweg MoMa - werd in 1929 opgericht door de drie kunstverzamelaars Lilli P. Bliss, Cornelius J. Sullivan en John D. (Abby Aldrich) Rockefeller, jun. Enkele dagen na de grote beurscrash opende het MoMA voor het eerst zijn deuren in New York onder leiding van de toen 27-jarige directeur Alfred H. Barr, Jr.

De bedoeling van de drie rijke dames was om de inwoners van New York in staat te stellen de kunst van hun tijd te leren kennen. Het eerste museum in Amerika dat uitsluitend aan de presentatie en collectie van hedendaagse kunst is gewijd, is tot op de dag van vandaag in particulier bezit.

De eerste museumdirecteur Alfred H. Barr, Jr. ontwikkelde het museumconcept, dat nog steeds geldig is in zijn basiskenmerken. De kern van dit concept was het bouwen van een huis met meerdere afdelingen en het geven van ruimte aan niet alleen de zogenaamde beeldende kunst maar ook de toegepaste kunst. Zijn museum moet rekening houden met een zeer breed cultuurbegrip. De eerste conservator en voorzitter van het MoMA, Alfred H. Barr, Jr., wist dat het idee om moderne kunst, vooral die van de 20. Eeuw, te plaatsen in een museum uit het Kronprinzenpalais in Berlijn, de voorloper van de Neue Nationalgalerie, waar hij eerder had gewerkt.

Barr was ook enthousiast over de interdisciplinaire aanpak die bijvoorbeeld het Bauhaus in Dessau heeft gekozen. Uitgangspunt van het museum was het idee om niet een reeds bestaande collectie waarvoor een geschikte presentatielocatie werd gezocht, maar in eerste instantie uitsluitend tentoonstellingen met bruikleen te organiseren in het Museum of Modern Art, waarbij de Amerikaanse hedendaagse kunst altijd naast de Europese moderne kunst werd gepresenteerd.

De collectie werd pas in 193 1. systematisch opgebouwd. Tegenwoordig bestaat het museum uit de volgende conservatoria: Schilderijen en beeldhouwwerken; tekeningen; prenten en geïllustreerde boeken; architectuur en vormgeving; fotografie en film, inclusief video.

Naast bekende werken van grote schilders als Marc Chagall, Salvador Dalí, Otto Dix, Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Roy Lichtenstein, om er maar een paar te noemen, bevat de permanente tentoonstelling ook werk van beroemde architecten en ontwerpers, zoals de van Ludwig Mies van der Rohe, Richard Sapper, Ettore Sottsass, Alvar Aalto, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, de gebroeders Thonet, Frank Lloyd Wright, Charles en Ray Eames en vele andere bekende en toonaangevende ontwerpers.

Meer informatie over het MoMa