Iittala Alvar Aalto Collectie

Collectie-Banner - Iittala Alvar Aalto Collectie
Filter 

Kleuren  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit  


Sinds 1936 iconen van glasontwerp..... Toen de ontwerper en architect Alvar Aalto aan zijn unieke vaas dacht, was de natuur zijn inspiratiebron. De gebogen vormen zijn vandaag de dag legendarisch en Aaltos vazen zijn een wereldberoemde klassieker van Fins design.

De Savooivaas vormt de basispijlers van de Alvar Aalto collectie uit Iittala met zijn karakteristieke vormen. Tot op de dag van vandaag brengt het Finse bedrijf voortdurend nieuwe kleurvarianten op de markt. Van lantaarns, schalen en kommen tot en met snijplanken, er zijn tal van producten die worden gekenmerkt door de gebogen golfvormen die het assortiment compleet maken.

De Savooivaas werd in de loop der jaren een echt collector's piece. Sinds de 50e verjaardag in 1986 presenteert Iittala elk jaar speciale modellen. Zo zijn bijvoorbeeld de genummerde groene vazen van het 50-jarig bestaan zeer gewenst, maar ook de robijnrode versie bezit inmiddels een hoge waarde. Iittala biedt nu ook een miniatuurversie van de Savoy vaas voor alle designliefhebbers. Een speciaal collector's piece is de rode mini-vaas, deze verschijnt in een geschikte doos uit essenhout en is beperkt tot 1000 stuks.

De verbinding tussen Alvar Aalto en Iittala gaat terug tot de creatie van de Savooivaas: Aalto maakte zijn vaas aanvankelijk voor een wedstrijd van het glazen huis Karhula-Iittala ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs. Onder de naam "Leren broek van een Eskimo Woman" (i.O.: "Eskimoerindens Skinnbuxa") presenteerde Alvar Aalto in die tijd drie ontwerpen en kreeg de eerste prijs.

De vaas werd later gebruikt in het luxe restaurant "Savoie" dat door Aalto is ingericht. Naast de verschillende meubelontwerpen van Aalto werd de aandacht van de gast vooral gericht op de vazen die op elke tafel stonden. Al snel werd de oorspronkelijke naam "Leren broek van een Eskimo Vrouw" vergeten en het werd genoemd naar het Hotel "Savoy Vase".

Alvar Aalto was ontwerper en architect. Overal ter wereld wordt hij gerekend tot de "grote vier" op het gebied van architectuur en design van de 20e eeuw naast Le Corbusier, Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright.