• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Iittala - Alvar aalto collectie

Iittala - Alvar Aalto Maker Collectie Vaandel

Een icoon van glasontwerp sinds 1936... Toen de ontwerper en architect Alvar Aalto zijn unieke vaas bedacht, was de natuur de inspiratiebron. Vandaag de dag zijn de gebogen vormen legendarisch en is de vaas van Aalto een wereldberoemde klassieker van het Finse design.

De Savooievaas met zijn karakteristieke vormen is de hoeksteen van de Alvar Aalto collectie van Iittala. Ook vandaag de dag lanceert het Finse bedrijf regelmatig nieuwe kleurvariaties van de vaas. Daarnaast zijn er tal van producten, variërend van lantaarns tot schalen en snijplanken, die allemaal worden gekenmerkt door de gebogen golfvorm.

De Savooienvaas is in de loop der jaren een echt verzamelobject geworden. Sinds zijn 50e verjaardag in 1986 heeft Iittala elk decennium speciale modellen gepresenteerd. Zo zijn de genummerde groene vazen voor het 50-jarig bestaan erg gewild, maar ook de robijnrode versie heeft een aanzienlijke waarde gekregen. Voor alle verzamelaars en designliefhebbers biedt Iittala nu ook een miniatuur van de Savooievaas aan. Een bijzonder verzamelobject is hier de rode minivaas, die wordt geleverd in een bijpassende eikenhouten doos en is gelimiteerd tot 1000 stuks.

De band tussen Alvar Aalto en Iittala gaat terug tot de tijd van de Savooievaas: oorspronkelijk maakte Aalto zijn vaas voor een wedstrijd van de Karhula-Iittala-glasfabriek ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs. Onder de naam "Lederhosen of an Eskimo Woman" (in het bovenstaande: "Eskimoerindens Skinnbuxa") heeft Alvar Aalto destijds drie ontwerpen ingediend en de eerste prijs gewonnen.

De vaas werd later gebruikt in het door Aalto ingerichte luxe restaurant "Savoy". Naast de verschillende meubels die Aalto ontwierp, ging de aandacht van de gasten vooral uit naar de vazen die op elke tafel werden geplaatst. Al snel viel haar nogal eigenzinnige naam "Lederhosen of an Eskimo Woman" in de vergetelheid en vanaf dat moment werd ze "Savoy Vase" genoemd naar het gelijknamige hotel.

Alvar Aalto was ontwerper en architect. Hij staat wereldwijd hoog aangeschreven en behoort samen met Le Corbusier, Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright tot de "grote vier" in de architectuur en vormgeving van de 20. Eeuw.


 

Aalto Vazen van Iittala

Het kost 7 ambachtslieden, 12 werkstappen, 100 °C en 10 uur om een Aalto -vaas te maken. Elke vaas wordt met de mond geblazen door bekwame ambachtslieden in Iittala, Finland. Met onwrikbare trots zetten de meester-ambachtslieden zich in om de onconventionele vormen tot leven te brengen. Elke Aalto -vaas is uniek.