Bauhaus

Lifestyle product image van de S 1200 secretaresse desk van Thonet. De secretaresse desk van Randolf Schott voor Thonet is speciaal ontworpen voor gebruik in uw eigen thuiskantoor.

Naar de producten

De designrevolutie begon meer dan 90 jaar geleden in Thüringen of Thüringen, Duitsland.

Walter Gropius richtte in 1919 in Weimar de belangrijkste en invloedrijkste designschool van de 20e eeuw op: het "Staatliches Bauhaus".

Knoll - Wassily Chair - Koehide Leer, zwartVoor veel kunstenaars en architecten was het Bauhaus een ideologie, een overtuiging, niet alleen een kunst- of architectuurschool. Uit de experimenten met nieuwe materialen en vormen, zoals de eerste in massa geproduceerde Cantilever Chair van Marcel Breuer, ontstonden nieuwe stijlen die revolutionaire producten werden.

De Bauhaus-stijl: Een turbulente geschiedenis.....

De volgelingen van het Bauhaus hebben veel moeilijkheden ondervonden om hun vooruitstrevende ideeën te realiseren: De school verhuisde in 1925 naar Dessau (een stad die in die tijd meer artistieke vrijheid toestond dan Weimar), een derde verhuizing naar Berlijn in 1932, maar kon het einde van de revolutionaire beweging niet voorkomen.
Veel ontwerpen van de Bauhaus-ontwerpers werden tijdens het Derde Rijk als decadent beschouwd. Vooral de levensstijl van de Bauhaus-aanhangers was bij de nazi's niet in trek: vrouwen droegen daar bijvoorbeeld een broek - een slechte zaak voor de NSDAP-ideologie. Veel Bauhaus-aanhangers besloten om Duitsland te verlaten na de nazi-overname in 1933.
Dat wat beschouwd werd als het einde van de Duitse Bauhaus-beweging was ook het begin van een nieuwe internationale stijl: Bekende Bauhaus-voorvechters, zoals Josef Albers, Walter Gropius, László Moholy-Nagy en Ludwig Mies van der Rohe emigreerden naar de VS, waar een nieuw soort architectuur, product- en communicatiedesignstijl ontstond, precies zoals de Bauhaus-modellen.

Meubilair voor iedereen

De B3 Wassily-stoel van KnollDe geschiedenis van Bauhaus bewijst dat enthousiasme voor een nieuw, beter en functioneler ontwerp niet gemakkelijk te vernietigen is. De wens om "meubels voor iedereen" te maken is er nog steeds: Veel uitvindingen van Bauhaus, zoals inbouwkeukens, zijn vandaag de dag overal ter wereld te vinden. Veel dingen die ons normaal voorkomen, dateren uit de Bauhaus-beweging, die als geen ander architectuur en meubeldesign produceerde.

Niet alleen de basisideeën en concepten, maar ook veel producten uit het Bauhaus tijdperk zijn erg populair. Zo werd de Wagenfeld lamp een internationaal symbool voor groot Bauhaus design. De eisen van mensen zijn altijd gericht op eenvoud, universeel geldig design, vandaar dat de creaties tijdloos blijven, een hele eeuw na hun geboorte.

Filter 

Kleuren  
Producent  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit  


Bijbehorende merkenBijbehorende designers