• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Artek - Kruk 60

De Stool 60 van Artek is een absolute klassieker onder de zitmeubelen en werd ook herhaaldelijk gekopieerd vanwege zijn iconische vorm.

Betrouwbaar zitten voor iedereen

De stapelbare Stool 60 werd in 1933 ontworpen door Alvar Aalto en aanvankelijk geproduceerd door O.y. Huonekalu - ja Rakennustyötehdas. Na de oprichting van Artek in 1935 werd de kruk opgenomen in het standaardassortiment van Artek. De eenvoudige driepootskruk werd een beroemde bestseller in de jaren veertig van de vorige eeuw. Het ontwerp dat in eerste instantie voor de bibliotheek in Viipuri werd gemaakt, maakte al snel zijn weg over de hele wereld.

Net als de poten van de Viipuri stoelen zijn de tafelpoten gemaakt van gelamineerd berkenhout in een L-vorm gebogen: de eerste successen van Aalto's experimenten met het buigen van gelamineerd hout. Het minimalistische en functionele ontwerp was destijds revolutionair. In plaats van gewoon staal gebruikte de architect en ontwerper Alvar Aalto berkenhout, dat in Finland op grote schaal verkrijgbaar is. Om deze reden was de ongebruikelijke kruk ook betaalbaar voor armere gezinnen.

Vandaag de dag is de iconische kruk verkrijgbaar in verschillende versies. Naast de Original Stool 60 van Alvar Aalto voor Artek zijn er in de loop der tijd heruitgaven, posters van de kruk, kinderstoelen, speciale edities voor speciale gelegenheden en gewatteerde versies verschenen. Tot op de dag van vandaag heeft de Stool 60 niets van zijn oorspronkelijke charme verloren en overtuigt hij elke dag in talloze huishoudens als een betrouwbare stoel voor iedereen.


Designers