• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Artek - abc collectie


Klein en belangrijk

Artek presenteerde de eerste objecten van haar nieuwe abc Collection op de Maison&Objet beurs in Parijs in september 2012. De abc Collection bestaat uit kleine objecten die op een natuurlijke wijze in de rest van Artek's meubelcollectie integreren. De titel "abc" is een verwijzing naar het alfabet van het leven: de producten voorzien in de kleine behoeften van het dagelijks leven en behagen het oog en brengen vreugde in het dagelijks leven. De objecten in de abc Collectie zijn functioneel en mooi en passen allemaal op elke plek. De collectie stelt onverwachte, verschillende en unieke objecten ter beschikking als eerbetoon aan kleine producties en kunstnijverheid.

Het pronkstuk van de eerste lancering van de Artek abc Collection is het Siena patroon, ontworpen door Alvar Aalto in 1954. Aalto, dat oorspronkelijk het patroon voor stoffen ontwierp. Zijn idee was dat het vrij gebruikt kon worden voor verschillende doeleinden, en in feite maakte Elissa Aalto ooit een verschijning met een jurk gemaakt van een Siena stof. De architectonische en gewichtloze Siena werd voor het eerst gebruikt voor gordijnen, een zachte deken, een keukenhanddoek en onderzetters en onderzetters. Het Siena assortiment bestaat inmiddels uit bijna 20 kleine producten.

De schat in de abc Collectie zijn producten ontworpen door Tapio Wirkkala. De eerste editie van de collectie omvatte twee stalen stukken van Wirkkala, TW Serving Bowl (1953-1954) en TW Modular Candlesticks (1970). Beide producten zijn herintroducties van voorwerpen die oorspronkelijk van zilver en brons zijn gemaakt door het Finse bedrijf Kultakeskus. Beide objecten zijn alleen op specifieke orders en met de hand gemaakt. De TW Serving Bowl is een indrukwekkende, abstracte schaal verdeeld in compartimenten, zowel geschikt voor dagelijks gebruik als voor feestelijke gelegenheden. De kom werd dagelijks gebruikt in het huis van Tapio Wirkkala en Rut Bryk. Het is een prachtig detail voor het dagelijks leven, en Wirkkala hield er zijn pijp in, terwijl de rest van de familie hem leende voor bijvoorbeeld het serveren van voedsel. De TW Modular Candlesticks werd ook gebruikt in het huis van Wirkkala en Bryk direct na de voltooiing van het eerste stuk. Het was een van Bryk's favoriete objecten onder de vele producten van haar man. Net als de kom werd ook de modulaire kandelaar het hele jaar door dagelijks gebruikt. Zoals de naam al aangeeft, bestaat het product uit een serie losse kandelaars die met ringen aan elkaar zijn bevestigd. De kandelaars zijn eenvoudig te schikken in een kronkelende vorm om tussen het serviesgoed te slingeren, of als een kleine kandelaar tussen ingelijste foto's. De kandelaars zijn eenvoudig te schikken in een serpentijn vorm om tussen het serviesgoed te slingeren. In het huis van Wirkkala en Bryk werd de modulaire kandelaar op vele manieren gebruikt, altijd speels.

Inspirerend Italië

Terug naar Siena. Hoewel de naam van Aalto's Siena-patroon rechtstreeks uit Italië komt, is niet bekend waar en waarom hij het patroon naar de stad vernoemde die hij zo bewonderde. Wat we wel zeker weten is dat Aalto een speciale voorliefde had voor Italië. De eerste keer dat hij erheen reisde was op huwelijksreis met Aino Aalto in 1924. Het land maakte een onvergetelijke indruk op Aalto. In de loop van zijn leven keerde hij vaak terug naar Italië, waar hij belangrijke contacten legde en deelnam aan architectuurwedstrijden en projecten. Hij bracht er ook een aantal van zijn vakanties door - zij het korte - en verwierf er levenslang goede vrienden. Aalto werd telkens weer geïnspireerd door Italië. "Ik denk altijd aan een reis naar Italië; het kan een reis uit het verleden zijn die in mijn geheugen voortleeft, een reis waar ik momenteel mee bezig ben, of een reis die nog in de planningsfase zit. Maar zo'n reis is in ieder geval de Sine Qua Non (onvoorwaardelijke eis) van mijn architectonische werk.

Aanraakbare schoonheid

Tapio Wirkkala is een van de grote meesters van Scandinavisch design. Zijn stijl blijft uniek tot op de dag van vandaag. Wirkkala ontwierp verschillende kleine gebruiksvoorwerpen, maar er zijn er vandaag de dag nog maar weinig beschikbaar. Artek zal geleidelijk een aantal van deze zeldzame schatten weer in productie nemen. Wirkkala was een pionier op het gebied van modern zilver- en metaalontwerp. Na glas vormen metalen ontwerpen het tweede grootste deel van Wirkkala's portfolio. Eind jaren '40 ontwierp hij zijn eerste zilveren stukken en in de jaren '50 maakte hij de overstap naar serieproductie en andere metalen. Zijn productieve samenwerking met Kultakeskus begon rond de eeuwwisseling van de jaren vijftig. Wirkkala werkte zeer nauw samen met zilversmeden en bracht hen ontwerpen als schetsen of als driedimensionale mock-ups. Hij bracht vaak uren en zelfs dagen door met de meesters om het materiaal en de mogelijkheden ervan te leren kennen. In de loop der jaren maakte Wirkkala meer dan 600 schetsen voor Kultakeskus. De doordachte details, zowel toevallige als geplande, zijn een onderscheidend kenmerk van Wirkkala's ontwerpen en geven ze een gevoel van handwerk. Wirkkala liet zich inspireren door geometrie, kunstgeschiedenis en natuur en de bronnen zijn terug te vinden in de rondingen, texturen, afmetingen en materialen van zijn werken. Hij was vooral geïnteresseerd in beweging en de beweging van het licht in de natuur. Wirkkala's zilveren objecten waren een groot succes op de Milan Triennale in 1954. Vier jaar later brak hij door in Finland, toen Kultakeskus zijn 40ste verjaardag vierde met de organisatie van een tentoonstelling in het warenhuis Stockmann, ontworpen door Wirkkala.