• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

LED's - Licht-emitterende Diodes Revolutie van het lampontwerp

Onderwerp: LED lampen, grote banner

Naar de producten

Sinds een aantal jaren is er een stille revolutie aan de gang: LED's zijn aan de opmars, hoewel veel mensen nog steeds in het duister tasten. LED's staan echter niet alleen gelijk aan lagere elektriciteitsrekeningen, maar bieden ook tal van nieuwe mogelijkheden op het gebied van lampdesign.

Het feit dat veel mensen niet veel weten over LED's is grotendeels te wijten aan de manier waarop ze door de nieuwe wetgeving die onze geliefde oude lampen uit de markt heeft doen verdwijnen. De mensen hebben dan ook weinig sympathie voor LED's. In deze tijd is het echter niet langer mogelijk om moderne lichtbronnen te negeren. In de tussentijd zijn LED's veranderd van een noodzaak naar een volwaardig potentieel.

LED: Tijden Wijzigen

Beroemde voorbeelden uit de wereld van lichtontwerp laten zien hoe de tijden veranderen: Ingo Maurer, een specialist in lampdesign, zag aanvankelijk af van het gebruik van LED's in zijn lampen, omdat hun weergave van kleuren, prijs en lichtopbrengst in eerste instantie problematisch waren. Ondertussen hebben technische ontwikkelingen zelfs mensen als Ingo Maurer overtuigd van hun voordelen. Vandaag de dag ontwerpt het bedrijf van de 84-jarige ontwerper een groot aantal lampen met LED's - en heeft daarmee volledig nieuwe lichtconcepten gecreëerd.

Het bedrijf van Ingo Maurer geeft ook jonge talenten de kans om te schitteren: de My New Flame LED, ontworpen door Moritz Waldemeyer, geeft met 128 kleine LED's de indruk van echt kaarslicht. Pas bij nader inzien is het mogelijk om de siercircuits en lichtdioden te identificeren en een perfecte indruk te geven van echte kaarsen in de lamp - maar dan zonder het brandrisico. De mogelijkheden om licht te brengen op deze artistieke en iconische manier hebben Maurer als grafisch ontwerper waarschijnlijk diep onder de indruk gebracht.

Nieuwe technische mogelijkheden

LED's openen volledig nieuwe mogelijkheden, ook op het gebied van technologie: Trapeze, een bureaulamp van Klein &More, maakt het volledig zonder kabel en wordt, dankzij zijn lage wattage, voorzien van elektriciteit via de voet en verstelbare assen, van waaruit het direct naar het hoofd van de lamp wordt geleid. Hierdoor kunnen de afzonderlijke segmenten van de lamp op elke denkbare manier en zonder kabelbeperkingen worden aangepast. Met behulp van een conventionele gloeilamp zou dit soort ontwerp ondenkbaar zijn en aanleiding geven tot elektrische schokken.

De 2D-LED lampen van Skitsch zijn een mooi voorbeeld van het feit dat energiebesparende technologie ook leuk kan zijn: de Hannover ontwerpers van ding3000 integreerden ruimtebesparende LED's in silhouetten in de vorm van klassieke tafel- en vloerlampen. De lichtstraal komt direct uit de "schaduw", waardoor een verbijsterend schouwspel ontstaat en het moeilijk te begrijpen is of de lamp een twee- of driedimensionaal object is.

Lichte jaren vooruit

Er is op dit moment geen einde te voorzien aan de vooruitgang van de LED's, omdat de ontelbare mogelijkheden die deze moderne technologie biedt, uiteindelijk de sterkste sceptici ooit zullen overtuigen. Net zoals kunststof het mogelijk maakte om in de jaren zestig organische vormen te creëren en vervolgens een revolutie in de meubelbouw teweeg te brengen, zijn LED's op dit moment een revolutie aan het teweegbrengen in het licht- en lampontwerp.

Afgezien van deze spannende ontwikkelingen is het echter belangrijk om rekening te houden met de echte praktische voordelen van LED's: deze moderne lichtbronnen zijn niet alleen goed voor uw portemonnee vanwege hun energie-efficiëntie, maar ze zijn ook goed nieuws voor het milieu. En omdat LED's duurzamer zijn dan conventionele gloeilampen, zal hun licht u lang in verrukking brengen.

Alle bijdrages van deze categorie Themawereld

Productcategorieën


Bijbehorende merken