• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Kinderbedje Cijfers

Gerelateerde categorieën: Kerst decoratie

Al eeuwenlang versieren mensen hun huiskamers met kerstbodemfiguren. De voorgangers van de moderne kerststal bestonden al in de 2de eeuw, maar de eerste berichten over het kerstverhaal met figuren dateren uit het begin van de 12de eeuw. Franciscus van Assisi wordt verondersteld de wieg te hebben gemaakt zoals we die vandaag de dag kennen.
Kerststallen zijn nog steeds een integraal onderdeel van de kerstversiering in veel families over de hele wereld. Elk wiegfiguurtje is verkrijgbaar in vele verschillende edities. Uiteindelijk herinterpreteerden ontwerpers de traditionele wiegfiguren en gaven ze een moderne uitstraling.

Hier moet je op letten bij de aanschaf


Welke figuren horen in een wiegje?

De kernfiguren in elke wieg zijn Maria, Jozef en Jezus. Daarnaast worden soms ook dierfiguren gebruikt, zoals ezels, ossen of schapen. De drie wijzen van het Oosten - Caspar, Melchior en Balthasar - maken ook deel uit van de wieg. Andere figuren zijn onder andere een engel, herders en een herdershond. En vergeet niet de ster bovenop de wieg, want het is een symbool van Jezus' geboorte in deze wereld.

Wanneer moet de kerststal worden geïnstalleerd?

De wieg wordt traditioneel op de eerste advent geïnstalleerd. Elke dag worden er meer figuren toegevoegd, tot het kindje Jezus eindelijk met Kerstmis wordt toegevoegd. Bovendien komen Caspar, Melchior en Balthasar volgens het kerstverhaal in de Bijbel traditioneel op 6januari aan. Veel gezinnen installeren echter de hele wieg een paar dagen voor Kerstmis - samen bij de kerstboom.

Ook het proces van deconstructie van de wieg is in de afgelopen decennia veranderd. Vroeger werd de wieg pas aan het einde van het kerstseizoen afgebroken. Dat was op 2en 2 februari, de kaarsendag. Vandaag de dag deconstrueren de meeste mensen hun kribben kort na 6januari.

Originele kerststalfiguren - Traditioneel kerstverhaal geïnterpreteerd op een moderne manier

Alessi deed afstand van de wieg en maakte het mogelijk om het kerstverhaal te vertellen met kerstballen. Onder de merknaam A di Alessi creëerde de Italiaanse fabrikant een serie glazen kerstboomdecoraties die de baby Jezus, Maria, Jozef, de drie wijzen, de engel en de kerstster voorstellen. In tijden dat de kerstboom het middelpunt van de aandacht van Kerstmis werd, was Alessi's soort "kribbe" niet alleen origineel, maar ook zeer tijdgebonden.

Houten ledikant Cijfers

Kinderbedjes zijn van oudsher gemaakt van hout. De vroege kunst van het houtsnijwerk impliceerde de creatie van diverse ornamenten en zeer gedetailleerde figuren, maar wordt door veel mensen tegenwoordig als ouderwets beschouwd. Hedendaagse houten figuren dragen niet altijd de charme van tradities: De Berlijnse kunstenaar Oliver Fabel creëerde met zijn "Jessas, Maria en Josef!

Porseleinen wieg Cijfers

Kerststallen van porselein zijn in de loop der tijd steeds populairder geworden. In tegenstelling tot handgesneden houten figuren zien porseleinen ledikanten er modern en elegant uit. A di Alessi gebruikte dit mooie materiaal bij het ontwerpen van hun grappige wiegfiguren. Hun vorm is eenvoudig en hun personages ontstaan door kleuren. Door ze te schilderen demonstreerde de illustrator Massimo Giacon zijn liefde voor details.

Kopen van kerststallen in onze Home Design Shop - Uw voordelen in een oogopslag

Bij Connox vindt u een verscheidenheid aan originele en moderne wiegfiguren. Laat u inspireren door de creaties van onze ontwerpers en creëer uw eigen individuele kerststal!

Welke wiegfiguren u ook kiest voor uw kerststal, het team van de Connox interieurwinkel wenst u een vrolijk kerstfeest!