Vitra - Panton Chair serie

Vitra - Panton Chair Collectie - banner
Filter 

Kleuren  
Hoofdcategorie  
sorteren: Populariteit  


De Panton Chair is een icoon van de 20e eeuwse vormgeving. Het is de meest consistente uitdrukking van een ontwerpconcept, dat een object met een vloeiende vorm uit één materiaal wil realiseren.

De Deense ontwerper Verner Panton heeft vele jaren gewerkt aan het idee om een kunststof stoel te maken van een enkele cast. Samen met Vitra werden in de jaren '60 de eerste prototypen gecreëerd, waarbij de Panton Chair sinds 1967. In serie werd geproduceerd.

Eind jaren '90 werkte Vitra in samenwerking met Verner Panton aan de definitieve versie van de Panton Chair. Met dit model werd voor het eerst een van de uiteindelijke doelstellingen van Panton bereikt: een kunststof stoel als goedkoop industrieel product.


 

Bouw van de Panton Chair

De Panton Chair is gebouwd met behulp van een modern spuitgietproces. Het basismateriaal, een 230°C granulaat, wordt in een mal gespoten. De machine drukt de stoel in vorm met een gewicht van tien ton en geeft hem zijn iconische design. Na afkoeling wordt het voorste deel van de mal verwijderd en is de Panton Chair bijna klaar. De randen worden dan afgewerkt en andere fijne details worden uitgewerkt - dan is er voor je het weet nog een designercreatie in de wereld.

Designers