• Gratis verzending vanaf 60 €
  • 100% klimaatneutrale verzending
  • 30 dagen retourrecht

Vitra - Panton Chair serie

Vitra - Panton Chair Collectie - banner
Filter 

Kleuren  
Hoofdcategorie  
sorteren: Populariteit  


De Panton Chair is een icoon van de 20e eeuwse vormgeving. Het is de meest consistente uitdrukking van een ontwerpconcept, dat een object met een vloeiende vorm uit één materiaal wil realiseren.

De Deense ontwerper Verner Panton heeft vele jaren gewerkt aan het idee om een kunststof stoel te maken van een enkele cast. Samen met Vitra werden in de jaren '60 de eerste prototypen gecreëerd, waarbij de Panton Chair sinds 1967. In serie werd geproduceerd.

Eind jaren '90 werkte Vitra in samenwerking met Verner Panton aan de definitieve versie van de Panton Chair. Met dit model werd voor het eerst een van de uiteindelijke doelstellingen van Panton bereikt: een kunststof stoel als goedkoop industrieel product.


 

De productie van de Panton Chair

De Panton Chair wordt vervaardigd volgens het moderne spuitgietprocédé. Bij dit procédé wordt het basismateriaal, een granulaat van 230°C, in een matrijs gespoten. De machine, die 10 ton weegt, perst de stoel in vorm en geeft hem zijn iconische ontwerp. Na het afkoelen wordt het voorste gedeelte van de matrijs verwijderd en de Panton Chair is bijna klaar. Nu zijn de randen afgewerkt en andere afwerkingen gedaan - en is er nog een designstuk in de wereld.

Designers