• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Vitra - Panton Chair serie

Vitra - Panton Chair Collectie - banner

De Panton Chair is een icoon van de 20e eeuwse vormgeving. Het is de meest consistente uitdrukking van een ontwerpconcept, dat een object met een vloeiende vorm uit één materiaal wil realiseren.

De Deense ontwerper Verner Panton heeft vele jaren gewerkt aan het idee om een kunststof stoel te maken van een enkele cast. Samen met Vitra werden in de jaren '60 de eerste prototypen gecreëerd, waarbij de Panton Chair sinds 1967. In serie werd geproduceerd.

Eind jaren '90 werkte Vitra in samenwerking met Verner Panton aan de definitieve versie van de Panton Chair. Met dit model werd voor het eerst een van de uiteindelijke doelstellingen van Panton bereikt: een kunststof stoel als goedkoop industrieel product.


 

De productie van de Panton Chair

De Panton Chair wordt geproduceerd met behulp van het moderne spuitgietproces. In dit proces wordt het basismateriaal, een granulaat van 230°C, in een mal gespoten. De machine weegt 10 ton, perst de stoel in vorm en geeft hem zijn iconische ontwerp. Na afkoeling wordt het voorste deel van de mal verwijderd en is de stoel bijna klaar. Panton Chair is bijna klaar. Nu worden de randen afgewerkt en worden andere finishing touches aangebracht - en is er weer een designstuk op de wereld.

Designers