• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Vitra - Akari Lichtsculpturen

Voor zijn serie Akari heeft de Japanse ontwerper Isamu Noguchi meer dan 100 handgemaakte lichtsculpturen gemaakt die een zachte kalmte en magische lichtheid verspreiden.

Japanse papieren lampen van ontwerper Isamu Noguchi

Licht, helder en filigraan zoals het licht zelf zijn de Akari -lampen van ontwerper en kunstenaar Isamu Noguchi. Voor zijn Akari -In zijn eerste serie heeft hij meer dan 100 handgemaakte lichtsculpturen gemaakt, die een zachte kalmte en magische lichtheid verspreiden.

De serie van de Akari Light Sculptures omvat, naast de waarschijnlijk meest bekende variant, de bolvormige hanglamp, verdere tafel-, vloer- en plafondlampen. De designlampen hebben zeer verschillende vormen, soms eenvoudig, soms experimenteel. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal gemaakt zijn van fijn shoji-papier. Door het witte, robuuste papier wordt het licht gedempt en zacht en gelijkmatig verdeeld. De naam is ook gekozen om overeen te komen met Isamu Noguchi's idee: Akari is het Japanse woord voor helderheid en licht, wat ook lichtheid omvat.

Meer dan 100 Akari -lampen is ontworpen door Isamu Noguchi sinds 1951. De impuls voor de designlampen kwam voort uit een bezoek aan Japan. In het kleine vissersdorpje Gifu heeft Noguchi de vissers aan het werk gezien. Ze gebruiken niet alleen getrainde aalscholvers voor de jacht, maar ook lantaarns om de vissen aan te trekken. Deze lantaarns hadden bamboeribs bedekt met fijn papier.

In deze traditionele Japanse lantaarns vond Isamu Noguchi inspiratie voor zijn eigen lichtsculpturen. Hout en papier waren de ideale materialen voor de ontwerper om de gevoeligheid en lichtheid van het licht te benadrukken. Noguchi gebruikte het papier van de moerbeiboom voor zijn eigen lampen, omdat het het licht het beste verspreidt.

Het is Akari -De ontwerper zelf beschrijft het licht als volgt: "Het licht van een Akari schijnt als het licht van de zon, gefilterd door een shoji-papier. De magie van het papier transformeert de koele elektriciteit terug in het eeuwige licht van de zon. Zodat de warmte onze kamers 's nachts kan blijven vullen." -Isamu Noguchi


 

Video van het maken van de Vitra Akari Lichtsculpturen

De video toont de afzonderlijke stappen in de productie van de unieke design lampenkappen. Voor zijn Akari collectie heeft ontwerper Isamu Noguchi meer dan 100 handgemaakte lichtsculpturen gemaakt die een zachte kalmte en magische lichtheid verspreiden.

Designers