Vitra Akari Lichtsculpturen

Vitra - Akari Collectie - Banner
Filter 

Kleuren  
sorteren: Populariteit  


Licht, helder en filigraan zoals de aard van het licht zelf is hoe de Akari lampen van de ontwerper en kunstenaar Isamu Noguchi zijn. Voor zijn collectie maakte hij meer dan 100 lichtsculpturen die zachte rust en magie verspreiden.

De collectie van de Akari lichtsculpturen omvat naast de bekende variant van de ronde hanglamp ook diverse tafel-, vloer- en plafondlampen. De lampen hebben verschillende vormen, soms zijn ze eenvoudig en soms experimenteel. Ze hebben ook één ding gemeen: ze zijn allemaal gemaakt van fijn shoji-papier. Door het witte, robuuste papier wordt het licht gedempt, zacht en gelijkmatig verdeeld. Passend bij het idee van Isamu Noguchi werd ook de naam gekozen: Akari is het Japanse woord voor helderheid en licht, waaronder ook luchtigheid.

Meer dan 100 Akari lampen werden ontworpen door Isamu Noguchi sinds het jaar 1951. De oorsprong van zijn lampen was een reis naar Japan. In het kleine vissersdorpje Gifu Noguchi heeft de vissers tijdens hun werk in kaart gebracht. Ze gebruikten niet alleen hun getrainde aalscholvers voor hun jacht, maar ook lantaarns om de vissen aan te trekken. Deze lantaarns bezaten bamboe ribben die met fijn papier waren bekleed.

In deze traditionele Japanse lantaarns vond Isamu Noguchi inspiratie voor zijn eigen lichtsculpturen. Hout en papier waren de ideale materialen voor de ontwerper om de gevoeligheid en luchtigheid van het licht te benadrukken. Noguchi gebruikte het moerbeiboompapier voor zijn eigen lampen omdat dat materiaal het licht het beste verspreidt.

De ontwerper beschrijft zijn Akari-lampen als volgt: "Het licht van een Akari-lamp is als zonlicht dat door het shoji-papier wordt gefilterd. De magie van het papier zet de koude elektriciteit weer om in eeuwig zonlicht. Want de warmte blijft ook doorwerken in de nachtvulling van onze kamers. -Isamu Noguchi


 

Het maken van video's van de Vitra Akari Light Sculptures

De video toont de productie van de unieke lampenkap in elk detail. Voor zijn collectie creëerde de ontwerper Isamu Noguchi meer dan 100 lichtsculpturen die zachte rust en magie verspreiden.

Designers