• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Louis Poulsen - AJ lampen serie


Arne Jacobsen im Raum 02

Arne Jacobsen is een van de meest invloedrijke Deense architecten en ontwerpers van de 20e eeuw. In de weg van zijn 50 jarige carrière werd zijn naam een synoniem voor het Deense modernisme. Het bijzondere kenmerk van een ontwerper, de heldere, bijna puristische vorm, is merkbaar in al zijn ontwerpen, het maakt niet uit of het gebouwen, meubels, accessoires, textiel of verlichting betreft.

Arne Jacobsens ontwerpen kunnen worden opgevat als inspirerende les in geometrie, wat zich uit in hun gereduceerde vormen. Daar kwam een uniek veilig gevoel voor verhoudingen bij. Hij gebruikte een harmonische rangschikking van lijnen, hoeken, cirkels en cilinders, hij wilde visuele harmonie en rust uitdrukken en verbande daarmee elke gehechtheid. Hij dringt ook aan op kleurrijke gedemptheid en werkte vooral met zachte nuances en tinten, trok de kleine aandacht op hem. Zijn credo: een object mag niet opvallen of aantrekken met de ervaringen van de kijker. Voor interieuraccessoires die op dezelfde manier worden toegepast als voor een gebouw - Meubilair en de sfeer van een ruimte moeten worden opgevat als een pakket.

De lamp serie AJ is de perfecte verschijning van de puristische lijnen van Arne Jacobsen. De lampen zijn ontworpen voor het Radisson Blu Royal Hotel, het voormalige SAS Royal Hotel in Kopenhagen in 1960. De asymmetrische kegelvorm zorgt voor een duidelijke begrenzing van het licht. Of: u kunt zich het licht voorstellen, voordat de lamp aangaat, omdat de weg in het ontwerp al is geforceerd. De kap is verstelbaar, het licht volgt de vorm.

Arne Jacobsen im Raum 02

De AJ-lampenfamilie genoot vanaf het begin een grote populariteit bij de architecten en designliefhebbers. Het staat in het centrum van de gemeenschappelijke presentatie van Louis Poulsen en het Radisson Blu Royal Hotel; want de lampen en ook het hotel vieren dit jaar hun 50e verjaardag. Nog een ander verjaardagskind: de fauteuil de Swan en het ei van Arne Jacobsen.

Vijf nieuwe kleurnuances van de kleurplaat van Arne Jacobsen

"Op zoek naar kleurrijke inspiratie hebben we de meubelfabrikant Fritz Hansen benaderd, die ons voorbeelden liet zien van de kleurplaat van Arne Jacobsen en ook originele stoffen voorbeelden van de zwaan en het ei", aldus Claus Østergaard, International Marketing Manager bij Louis Poulsen.

"Arne Jacobsen confronteerde sterke kleuren met gereserveerde kleuren. Hij gebruikte stoffen voor zijn gordijnen, die het daglicht filteren dat zorgt voor een schemerig, zacht licht in de kamer. We hebben de kleuren van Fritz Hansen getest en hebben er vijf uitgekozen die bij elk interieuraccessoire passen. Je vindt deze kleuren ook terug in textiel, ontworpen door Arne Jacobsen, en ook in de aquarellen, die hij in zijn vrije tijd schetste", aldus Claus Østergaard.

Deelgenomen aan het project, om lampen te presenteren in het hotel is Pia Knudsen, Business Area Manager voor de categorie Residential in Louis Poulsen. Pia Knudsen merkte op dat Louis Poulsen "vaak probeerde om deze lampenfamilie te maken in verschillende materialen en met verschillende materialen en met andere oppervlakken, maar hij was nooit tevreden met de oplossing. We hebben nog steeds de kleuren klap, wit en grafiet en ook het zijdematte, elegante oppervlak. Shine zou volledig mislukt zijn. Er zijn veel processen nodig om de gewenste zachte, verfijnde uitstraling te krijgen voor de tafel-, vloer- en wandlamp van de AJ-serie.

De vijf nieuwe kleuren zijn matte pasteltinten, die hun naam te danken hebben aan de kamers, waarin ze vanaf 1 maart in het Radisson Blu Royal in Kopenhagen te zien zijn. De10. Gekozen tweepersoonskamers en suites op de 18e verdieping van het hotel, waarvan het kleurrijke design het best aansluit bij de kleuren van de lampen, werden opnieuw ingericht. De gasten kunnen hun favoriete kleur kiezen in de kamers 1805, 1806, 1808, 1809 of 1810 en overnachten in de sfeer van een zeer bijzondere ontwerper.

Een halve eeuw design - en een zeer persoonlijke kijk op de zaak

De nieuwe directeur van het Radisson Blu Royal Hotel, Roy Al Kappenberger, werd geboren op de 18e verdieping van het hotel. Roy Al Kappenberger is de zoon van de Zwitserse hoteldirecteur Alberto Kappenberger, met wie Arne Jacobsen in de bouwfase samenwerkte. Hij herinnerde zich hoe hij in het uniform van de leerling in het hotel rondliep, toen hij nog een kind was en ook van de vele beroemde gasten die vroeger in het eerste designhotel ter wereld woonden: Leden van de koninklijke dynastie, vooraanstaande politici, acteurs en rocksterren. "Arne Jacobsen was een visionair. Een genie, die de tijd ver vooruit was", zegt Kappenberger. Van het ontwerp van het gebouw met de pittige wenteltrap en de beroemde fauteuils, de zwaan en het ei, tot vele details van het interieurontwerp, zoals ladenkasten, deurknoppen en roestvrij stalen bestek - Arne Jacobsen liet zien wat branding precies is en voegde een totaal nieuwe visuele uitstraling toe aan de designwereld. En hij definieerde het woord luxe totaal nieuw. In plaats van pompeus, prachtig en snobistisch, wordt nu een onopvallende elegantie geïntroduceerd.

Zoals Roy Al Kappenberger uitlegt: "Arne Jacobsen was als geen ander onder de indruk van het design-DNA van onze hotels. Het ligt mij na aan het hart om zijn designlijn voort te zetten. Van de 275 kamers is de kamer 606 nog in de originele staat. Hier staat de tijd stil, hier overtuigt de esthetiek van Arne Jacobsens nog steeds.


Designers