• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Japans ontwerp

De moderne eethoek is uitgerust met Vitra meubilair. De ruime Solvay eettafel biedt voldoende ruimte voor veel stoelen, bijvoorbeeld de All Plastic Chair.

Naar de producten

Auto's, videogames en andere hightech gadgets zijn waarschijnlijk de eerste dingen die bij mensen opkomen als ze aan Japans design denken. Op het tweede gezicht heeft Japan een zeer gevarieerde designscene, die evenzeer wordt beïnvloed door de eigen geschiedenis als bijvoorbeeld door het Bauhaus.

Hedendaags Japans design wordt gekenmerkt door een cultuur die elegantie gelijkstelt met eenvoud van functie en waarvan de eenvoudige soberheid is geëvolueerd uit kunst en ambachtelijke tradities van honderden jaren geleden.

Butterfly StoolDe samensmelting van moderniteit en traditie, industriële productie en handwerk, maar ook vorm en functie maken het Japanse design beroemd en gewild over de hele wereld. De heldere en minimalistische vormen zijn ook beïnvloed door westerse tradities en ontwikkelingen die zelfs teruggaan tot de Bauhaus-beweging.

De Japanse cultuur wordt gekenmerkt door het vermogen om de eigen traditie te laten samensmelten met moderne invloeden. Ditzelfde attribuut is wat de moderne Japanse vormgeving, die zich in de jaren vijftig ontwikkelde, vormgeeft en waarvan de ideologische achtergrond afkomstig was van Masaru Katsumie, die een volgeling was van de Bauhaus-beweging.

Deze ontwikkelingen leidden al snel tot de oprichting van ontwerpscholen en -instellingen (METI, JIDPO, JIDA), terwijl de economische groei van het eilandnatie vervolgens de snelle ontwikkeling van het industrieel ontwerp heeft gevoed. Naast de Europese invloeden werd het Amerikaanse design ook steeds belangrijker voor Japan, met name in de automobielsector, waar het vaak werd beschuldigd van ernstige plagiaat.

Balloon LampBuiten de designindustrie, bijvoorbeeld in de architectuur, grafische vormgeving, kunst en ambacht, maar ook in de mode, konden Japanse ontwerpers hun eigen traditie combineren met moderne invloeden. Japan begon in de jaren '70 naam te maken in de door het Westen gedomineerde mode-industrie. De mode van toen werd duidelijk gekenmerkt door traditie en Shintoïsme, waarbij de eenvoudige stijl, de waardering voor materialen en natuurlijke stoffen nieuwe impulsen gaven aan de modewereld.

Vandaag de dag wordt de Japanse benadering van het combineren van traditionele stijlen met westerse invloeden beschouwd als een van de meest innovatieve trends in design. Een van de meest opvallende voorbeelden van deze trend is de Japanse popcultuur. Sommige experts zijn van mening dat het aanpassen van Japans design een manier kan zijn om uit de vicieuze cirkel van zelf-referencing Retro stijlen voor het Westen te breken.

Düller Stationery Collectie
De Düller Stationary Collection van I.D.E.A. International is een goed voorbeeld van de symbiose van westerse invloeden en Japanse traditie en is het resultaat van intensieve en professionele ontwerpontwikkeling. Volgens de Düller Collectiecatalogus:
"Deze voorbeeldige collectie vertegenwoordigt een combinatie van de Duitse en Japanse traditie en staat niet alleen voor universeel, maar ook voor fusioneel design, waardoor het nieuwe maatstaven zet voor kantoorbenodigdheden over de hele wereld. Dit komt omdat het enige soort ontwerp dat in staat is om een product toegankelijk te maken voor vrijwel iedereen, een ontwerp moet zijn dat voortkomt uit een samensmelting van een grote verscheidenheid aan elementen van buitenlandse oorsprong. In onze moderne tijd van globalisering gaat het er echter niet alleen om universele producten toegankelijk te maken, maar ook om de kwaliteit van onze tijd op kantoor, aan bureaus, thuis en op de weg door onze Düller-collectie te verbeteren".


Bijbehorende merkenBijbehorende designers