• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Vitra - Eames fiberglass chairs

Vitra - Eames Fiberglass Chairs

Klassieke stoel gemaakt van glasvezel

In 1948 dienden Charles en Ray Eames, de ontwerpers van de glasvezelstoel, een stoel met een ergonomisch gevormde zitschaal en een concept voor verschillende onderstellen in voor de 'International Competition for Low-Cost Furniture Design' wedstrijd van het Museum of Modern Art. Het echtpaar won de 2. Plaats, maar presenteerde hun ontwerpen eerst in metaal.

Om de stoel geschikt te maken voor serieproductie moest echter een alternatief materiaal worden gevonden en zo moesten tijdens hun onderzoek de twee ontdekte polyesterharsen, versterkt met glasvezelvezels, die door hun kneedbare maar stevige eigenschappen ideaal waren voor industriële verwerking, worden gevonden. Tot dan toe alleen gebruikt voor militaire doeleinden, vond het materiaal zijn weg naar de meubelindustrie en diende het als een perfecte oplossing voor Charles en Ray Eames. Ook de oppervlaktestructuur maakte de zitschalen uniek: de onregelmatigheid en de duidelijk zichtbare vezels zorgden voor een natuurlijke uitstraling en een bijzonder gevoel van het materiaal.

Naast de comfortabele zitschalen ontwikkelden de twee ontwerpers een serie expressieve onderstellen voor de stoel voor een vrije configuratie. Naast het klassieke Eiffeltorenframe van metaal en het met metalen stutten versterkte houten frame, werden later ook klassieke vierpoots- of schommelstoelvarianten geproduceerd. Deze configuratiemogelijkheid maakt de stoelen vandaag de dag nog steeds bijzonder.

Charles en Ray Eames hechten ook veel belang aan het kleurontwerp van de glasvezelstoelen, wat aanvankelijk een uitdaging was. Vroeger was glasvezel alleen kleurloos, dus moesten de twee van hen informeren naar een geschikte kleurmethode. Ze brachten veel tijd door in de fabriek en werkten met tal van prototypes om een kleurenwereld te creëren die de organische vorm van de stoel perfect onderstreept. De eerste kleuren van de glasvezel stoelen waren Greige, Elephant Hide Grey en Parchment. Later werd het assortiment aangevuld met zeeschuim groen, marineblauw, geel, donker en licht oker en rood, kleuren die vandaag de dag nog steeds beschikbaar zijn.

Tegenwoordig is de Vitra - Eames Fiberglass Chair een echte klassieker die nog niets aan zijn oude charme heeft ingeboet. Als alternatief voor glasvezel is de stoel ook verkrijgbaar met een polypropyleen zitschaal onder de naam Eames Plastic Chair .