• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Gubi - Bestlite


De Deense fabrikant Gubi uit Kopenhagen produceert de legendarische lampen van de Britse ontwerper Robert Dudley Best sinds 2004. Bestlite ontwikkelde van de meest revolutionaire veranderingen in de periode van 1918 tot 1933. De periode die bekend staat als Bauhaus probeerde de barrières tussen de praktische ambachten, industrialisatie en beeldende kunst te doorbreken. Ontwerpen uit die tijd brachten functionaliteit en eenvoud op de voorgrond en verdrongen alle oppervlakkige ornamentiek. Bauhaus is een opstand tegen de traditie en is de school en stijl die in de 20e eeuw de grootste invloed heeft gehad op de vormgeving.

Robert Dudley Best ontwierp Bestlite in 1930. Zijn studie als industrieel ontwerper bracht Best naar Parijs en Düsseldorf waar hij de eerste ontwerpen van de lamp tekende die later synoniem zou worden met zijn naam. Omdat de lamp het eerste voorbeeld van Bauhaus in het Verenigd Koninkrijk was, waren sterke argumenten nodig voordat de lamp in productie kon worden genomen. De lamp werd geproduceerd door het productiebedrijf Best &loyd, opgericht door de familie Best's in 1840.

Na vermelding in het vooraanstaande architectuurtijdschrift Architectenjournaal opende de architectonische gemeenschap haar ogen voor de mogelijkheden van de lamp. Bestlite verwierf eeuwige roem toen Winston Churchill er een op zijn bureau in Whitehall plaatste.

Patent No. 29532

In 2004 nam het Deense ontwerpbureau GU BI de internationale rechten voor de Bestlite collectie over: Toen Gubi Olsen in 1989 naar Engeland reisde, vond hij de productiefabriek van de beste lampen - Best&Lloyd - in een trieste staat. Het bedrijf stond op het punt te breken en het geld was niet genoeg, zelfs niet voor verpakkingsmateriaal, vandaar dat de lampen werden verkocht met een coating in kranten.

Gubi Olsen heeft zichzelf het exclusieve recht van de productie gered. Olsen werd bekroond met de lampen in een schoenenwinkel in Kopenhagen, sindsdien was hij ervan overtuigd dat het succes in Scandinavië groots zou zijn en zijn gedachten klopten.....

De lampen zijn al in 1930 ontworpen door Robert Dudley Best, die in Dessau studeerde en zich bekommerde om de contacten met de Bauhausschool in Dessau. In de eerste jaren werden de Best lampen vooral gebruikt in autogarages en zelfs in de hangar van de Royal Air-Force, omdat ze zeer beweeglijk zijn en in de meest verschillende richtingen kunnen worden versteld, waardoor het licht continu geoptimaliseerd wordt.

Ook de twee keer Britse premier Winston Churchill wist van de kwaliteit van de Best-lampen en had een exemplaar op zijn bureau in Whitehall. Ook hier werden de Best lampen enorm populair en vooral architecten en ontwerpers vinden ze leuk als werklampen.


Designers