Barcelona-Paviljoen

Naar de producten

"Architectuur begint waar twee bakstenen zorgvuldig met elkaar worden verbonden. Dit citaat komt van een van de misschien wel belangrijkste architecten van de 20e eeuw: Ludwig Mies van der Rohe, wiens verjaardag dit jaar voor de 127e keer plaatsvindt.

Mies van der Rohe trad uiterlijk in 1929 in Barcelona de architectuurgeschiedenis in met zijn Barcelona-Paviljoen, de Duitse bijdrage aan de wereldtentoonstelling. Hiervoor waren echter meer dan twee bakstenen nodig: "Als ik bakstenen had gebruikt, zou het paviljoen een even goed architectonisch stuk zijn geweest, maar ik geloof niet dat het zo beroemd zou zijn geworden", aldus de meester die terugkijkt.

De oprichting van het Barcelona-Paviljoen

Toen Mies van der Rohe in 1928 werd benoemd tot Art Manager van de Duitse bijdrage aan de Internationale Wereldtentoonstelling in Barcelona, was het Duitse paviljoen er niet eens bij. Het besluit kwam dus pas enkele maanden voor de opening, toen de Duitse regering vernam dat Engeland en Frankrijk onafhankelijke nationale paviljoens zouden maken. De bedoeling was hetzelfde te doen en een portret van de Weimar Republiek architectuur aan te bieden: Het gebouw moest de jonge republiek vertegenwoordigen als democratisch en vreedzaam en als een cultureel en technisch geavanceerd land.

In tegenstelling tot de ambitieuze symbolische opgaven was de praktische functie van het paviljoen slechts marginaal: Het zou een dak bieden aan het Spaanse koninklijke paar en de Weimar delegatie bij het ondertekenen van het gastenboek. En dat is wat mogelijk heeft geleid tot het succes van het paviljoen: Geen enkel functioneel programma vereiste een verfijnd uiterlijk; het was niet bedekt met blootliggende stukken binnenin. Het was het blootgestelde gebouw zelf, een nieuw soort architectuur die tot dan toe ongezien was. Mies van der Rohe plaatste het paviljoen naast een wateroppervlak op een voetstuk direct tegenover de omringende natuur, alsof het een tempel was.

Een nieuw soort architectuur.....

Acht stalen buizen droegen het plafond en leken te zweven. De muren waren volledig van glas en werden op hun plaats gehouden door kamerverdelers van marmer en travertin. Verre van het paviljoen te ondersteunen, leken de muren gewichtloos onder het betonnen dak te glijden. Zo presenteerde Mies van der Rohe zijn ontwerpprincipe van een vrije plattegrond, met flexibel geplaatste wanden. Omdat de vloer, het dak en de muren nooit de hele ruimte omsloten hebben, was de doorgang tussen de afzonderlijke delen van het paviljoen doorlopend. De bezoeker kon door het paviljoen lopen zonder ooit een afgesloten ruimte te betreden.

Door de verspringende opstelling van de vrije wandelementen van het paviljoen waren er veel vrije uitzichten, waardoor een duidelijke grens tussen binnen en buiten onmogelijk was. Dit concept van een open ruimte werd door Mies van der Rohe in het hele paviljoen uitgebreid: Ondanks de duidelijke geometrische structuur kreeg de bezoeker verschillende kamers die met elkaar in verbinding stonden en de architectuur liet toe om na te denken.

Barcelona Serie von Knoll

....met revolutionair meubilair

Mies van der Rohe was ervan overtuigd dat volledige harmonie alleen mogelijk was als het ontwerp van het meubilair ook de structuur van het gebouw aanvulde. De opening vroeg om geschikte stoelen voor het koninklijk paar en zo creëerde Mies van der Rohe de MR 90, een stoel die hij een "monumentaal object" noemde en een mijlpaal in de moderne vormgeving werd. Het gebruik van een gelaste stalen strip was ongebruikelijk; het zorgde voor stabiliteit van de schaarvorm van de stoel. De inspiratie daarvoor kwam uit de oudheid: Mies van der Rohe wilde de vorm van goddelijke en koninklijke Griekse klapstoelen imiteren voor zijn Barcelona Armchair.

Maar ondanks het feit dat het Spaanse koningspaar een soort moderne troon kreeg aangeboden, verachtte het Spaanse koningspaar de fauteuil tijdens de openingsceremonie en werden ze nooit gebruikt. Slechts enkele maanden na de tentoonstelling was het paviljoen nog niet gemonteerd en verkocht in losse stukken. Maar ook na de sloop bleef het Paviljoen in de 20e eeuw een referentiepunt van de architectuur. Steeds meer mensen wilden dat het paviljoen werd heropgebouwd. In 1986 werd het paviljoen opnieuw gebouwd en op dezelfde plaats geopend voor de 100ste verjaardag van Mies van der Rohe. Tot op de dag van vandaag fascineert het elke dag veel bezoekers.