Compasso d´Oro

De compasso d'Oro (gouden kompassen) is de eerste ontwerpprijs die in Europa werd toegekend.

De compasso d'Oro ADI award, in 1954 in het leven geroepen door Gio Ponti, is op termijn de belangrijkste prijs op dit gebied in Europa geworden, mede dankzij de steun van de warenhuizen La Rinascente. Erkenningen worden toegekend door gekwalificeerde internationale jury's voor het ontwerpen van projecten, variërend van het interieur van auto's, gereedschap, machines, sportartikelen, elektrische apparatuur tot en met redactioneel grafisch en webdesign.

Tijdens elke editie van de prijs, die zijn 19e editie, de laatste editie, bereikte, worden meer dan 1.800 prijzen uitgereikt. Meer dan 350 van deze prijzen zijn eigendom van ADI (Associazione per il Disegno Industriale) en maken deel uit van de meest complete collectie Italiaans design van de wereld: de permanente tentoonstelling in de Galleria del Design e dell'Arredamento (Galleria del Design e dell'Arredamento) van Cantu, die zowel in Italië als aan boord recensies en thematentoonstellingen beheert en organiseert.

De structuur van de prijs werd volledig herzien ter gelegenheid van de 19e editie om rekening te houden met nieuwe projectscenario's. De structuur van de prijs werd volledig herzien ter gelegenheid van de 19e editie om rekening te houden met nieuwe projectscenario's. ADI heeft in feite een Permanent Design Observatory opgericht, bestaande uit critici, onderzoekers, ontwerpers en gespecialiseerde journalisten, om de producten te identificeren die het meest geschikt zijn om gepubliceerd te worden in de ADI Design Index. Om de drie jaar biedt het een internationale jury de mogelijkheid om een uitgebreid scala aan Italiaanse producten te beoordelen, geselecteerd met competentie, autoriteit en onpartijdigheid in overeenstemming met de complexiteit en dimensies van het Italiaanse hedendaagse design.

De prijs is sterk gericht op Italiaanse producten: de artikelen moeten door Italiaanse bedrijven worden geproduceerd als de ontwerper een buitenlandse is; of de ontwerper moet Italiaans zijn als de producent geen Italiaanse is.

Mensen die deze prestigieuze designprijs hebben gewonnen zijn beroemde architecten en ontwerpers zoals Franco Albini, Gae Aulenti, Mario Bellini. Andrea Branzi, Achille Castiglioni, Antonio Citterio, Joe Colombo, Alberto Meda, Alessandro Mendini, Gio Ponti, Alberto Rosselli, Richard Sapper, Ettore Sottsass jr. of Gino Valle.

Meer informatie over Compasso d´Oro

Producten

Filter 

Kleuren  
Producent  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit