• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Hay - Nelson Inzameling van lampen

Hooi - Nelson Inzameling van lampen

Beeldende wand- en hanglampen van George Nelson

De Deense meubelfabrikant Hay is de eerste Europese ontwerper die de iconische Nelson Verzameling van lampen van George Nelson . De collectie, die voor het eerst werd geproduceerd in 1950, omvat een reeks verschillend gevormde wand- en pendelarmaturen, die worden gekenmerkt door hun sferische, sculpturale vormen en kruisvormige structuren. De delicate lampenkappen zijn doorschijnend genoeg om u te laten genieten van de zachte gloed van Nelson's revolutionaire ontwerp binnen uw eigen vier muren.

Zweeds geïnspireerd ontwerp

De lampen werden in 1947 ontworpen door de Amerikaanse designpionier George Nelson ontworpen en voor het eerst geproduceerd in 1952. De elegante globes zijn geïnspireerd op een set van met zijde bedekte Zweedse hanglampen, die Nelson voor zijn kantoor. Deze bleken echter te duur te zijn, dus besloot de ontwerper een zelfgeweven kunststof spuitbus aan te brengen op een licht, afgerond stalen frame om zelf de zachte, gloeiende lampen te produceren.

George Nelson legt uit: "Het was voor mij belangrijk om bepaalde statussymbolen om me heen te hebben, en een van die symbolen was een bolvormige hanglamp van Zweedse makelij. Het had een zijden bekleding die erg moeilijk te maken was... Maar ik was wanhopig om er een te hebben. Plotseling kwam er een beeld in mijn hoofd op... Het liet zien hoe Amerikaanse militaire schepen werden stilgelegd door de dekken te bedekken met netten en ze vervolgens te besproeien met een... Boem! Ik haastte me terug naar het kantoor en bouwde een bolvormig metalen frame; toen belde ik op verschillende plaatsen om de fabrikant van het spinnenwebframe te achterhalen. De volgende avond had ik een lampje met een plastic kapje, en als je er een lampje in doet, licht het op en kost het niet eens 125 dollar."

Productie in de VS van staal en polymeer

Alle modellen van de Nelson collectie lampen worden nog steeds vervaardigd in dezelfde Amerikaanse fabriek die ze oorspronkelijk in de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft ontwikkeld. De designlampen worden in verschillende vormen geproduceerd, waaronder een klassieke bolvorm en een langwerpige ovale vorm. Elk model heeft een staaldraadskelet aan de binnenkant, dat is gespoten met het doorschijnende plastic polymeer waarop Nelson in 1947. Het resultaat is een tijdloze armatuur die zowel ondoorzichtig als transparant schijnt.