Iittala - Sarjaton Collectie

Collectie-banner - Sarjaton Collectie


Herkenning
Als moderne interpretatie van de Finse traditie presenteert Iittala prideful de Sarjaton-collectie en knijpt de bril voor een compleet nieuwe denkwijze op het gebied van serviesgoed. De zachte contouren en de spannende decors van deze spannende collectie maken facetrijke combinaties mogelijk voor een eigentijdse eetcultuur.

Iittala bracht zes jonge Finse ontwerpers uit de mode-, product-, grafische en digitale vormgeving samen om een collectie te creëren die niet alleen de kunstnijverheid en eetrituelen zou respecteren, maar ook de huidige waarden. Geïnspireerd door de Finse manier van leven en een meer bewuste levensstijl, is Sarjaton het resultaat van een innovatief en gemeenschappelijk ontwerpproces.

Vertaald betekent Sarjaton "zonder serie" - de verschillende stukken werken samen in combinatie met andere collecties, maar ook als losse elementen. Ze maken creatieve combinaties volgens individuele eisen mogelijk, passen zich probleemloos aan de meest uiteenlopende gebeurtenissen aan en herdefiniëren daarmee de vrijheid van flexibiliteit.

De collectie
Kay Frank heeft sindsdien een revolutie teweeggebracht in de tafelcultuur van zijn tijd en daarmee de Iittala-stijl van puristische, vaak ook geometrische vormen in reliëf gemaakt. Met Sarjaton gaat het Finse bedrijf een stap vooruit: Sarjaton is een complete en nog steeds beperkte selectie van 26 losse stukken, waarbij design een doorslaggevende rol speelt, evenals de aanraking door het gebruik van materialen. De enkele Sarjaton elementen bestaan uit glas, keramiek, essenhout en textiel, die vrij te combineren zijn met andere producten. Natuurlijke, gedempte tinten zoals parelgrijs, wit, oudroze, kleibruin en roestrood vormen de basis voor de tactiele oppervlakken met patronen en reliëfs op zowel glanzende als halfmatte beglazing.

Het zachte design og Sarjaton komt het beste tot uiting in de verfijnde vormen van de plaat, die idealiter belichamen waar de serie over gaat: vloeiende vormen, schoonheid en functionaliteit.

Finse traditie modern geïnterpreteerd
De wortels van het Finse design liggen in de geschiedenis, de tradities en de vijandige levensstijl van het land en krijgen steeds meer aandacht: de objecten hebben eenvoudige vormen, maar ze worden zeker geproduceerd door ambachtslieden met brede ideeën. Zo weerspiegelt Sarjaton ook de kern van de Finse volkstraditie en is het ook geïnspireerd door onder andere de culturele traditie.

Het patroon Metsä (bos) is een eerbetoon aan het bos, dat niet alleen de helft van het Finse land bedekt, maar ook bescherming en voedsel biedt aan de mens sinds jaar en dag. Kleurrijke, traditioneel-Finse stiksels bieden de inspiratie voor het Tikki (steek) ontwerp en de Finse kunst van het vlechten, of haar, manden of tapijten nu voorbeeldig was voor de Letti (gevlochten vlechten) structuur.

Sarjaton's zachte vormen en natuurlijke kleuren belichamen de traditie die zijn weg vond naar de tijd en bieden de mogelijkheid om eigen toekomstgerichte tradities te ontwikkelen.

De zes ontwerpers achter Sarjaton

Sarjaton is het resultaat van de samenwerking van een team van onafhankelijke Finse ontwerpers met dezelfde visie. Met hun verschillende vaardigheden hebben zij de Finse traditie op een moderne manier geïnterpreteerd: Harri Koskinen ontwierp de zachte, ronde conten van zowel de nieuwe keramische schalen als het houten dienblad. Aleksi Kuokka maakte de vorm van het universele drinkglas. De Studio Samuji creëerde het Tikki ontwerp dat verankerd is in traditionele kleurrijke stiksels en de ontwerpers van Musuta tekenden de Metsä en Letti patronen met de hand en zijn ook verantwoordelijk voor het natuurlijke kleurenspectrum van Sarjaton.

Harri Koskinen - Vorm

De onmiskenbare stijl van Harri Koskinen wordt duidelijk weerspiegeld in de vormen van de keramische elementen van Sarjaton en het houten dienblad: de vormen van Sarjaton zijn, zoals typisch voor Koskinen's ontwerpen, helder, tijdloos en ontspannen: "Veel ontwerpers vergeten vaak dat er gerechten zijn gemaakt om te eten en drinken. Onze ideeën achter de Sarjatonplaten waren om voedsel op een natuurlijke manier in het midden van het bord te plaatsen. Een andere blikvanger was het creëren van de soft touch kwaliteit en een gecontroleerde integrale curve.

"De materiële waarde biedt geen waarde meer aan een object. Het is veel belangrijker voor hem om te genieten, om graag gebruikt en bezeten te worden - alleen voor zichzelf of ook als men tijd doorbrengt met andere mensen".

Harri Koskinen's (1970) meubels en verschillende design objecten zijn rijk aan internationale aandacht. Met zijn ontwerpen won hij al vele designprijzen. De Finse ontwerper wil oplossingen vinden die innovatief zijn voor zowel de klant als de fabrikant.

Naast Iittala tellen ook Artel, Danese Milano, Finlandia Vodka, Issey Miyake, Montina, Muji, Panasonic, Venini en Woodnotes tot zijn partners. Sinds begin 2012 werkt Harri Koskinen ook als Design Director voor Iittala.

Aleksi Kuokka - Glas drinken

De mooie vorm van het Sarjaton drinkglas toont een rustieke traditie in een moderne realisatie. Door zijn sierlijke gewichtloosheid is het glas zowel geschikt voor dagelijks gebruik als voor feestelijke doeleinden.

Tijdens het ontwerp concentreerde Aleksi Kuokka zich weer op de kern van het glasontwerp: functionaliteit ontmoet hier terugkerende vormen, die de gebruiker aanspreken door de eenvoud van de vormen.

"Traditioneel Fins design heeft het vermogen om naast zijn puristische en gereduceerde vormen ook de gedachten en bedoelingen van de kunstenaar te ontroeren. Tijdens de creatie van de Sarjatonbril wilde ik een vrije lijn gebruiken en teruggaan naar een eerder artistieke werkwijze. Computergebaseerde ontwerpen zijn evenwichtig en zuiver, maar ze hebben niet de ziel van een vrij getekende vorm.

Aleksi Kuokka is een van de drijvende krachten achter de nieuwe generatie Finse ontwerpers. Zijn ontwerpwerk komt voort uit communicatieperspectieven. Kuokka werkt onder andere als partner met Avian! Ontwerpstudio. Naast Iittala werkte hij al samen met Finlayson, Nokia, Ramirent, SIS Deli, Tapiovaara en Woodnotes. Voor Iittala ontwierp hij het Ote Glass.

Musuta - Patroon & Kleur

Het ontwerperspaar achter Musuta was zeer betrokken bij de ontwikkeling van het Sarjaton ontwerpconcept. Musuta creëerde verder de Sarjaton-kleuren en de Metsä- en Letti-patronen, die stevig verankerd zijn in de Finse levensstijl: Het bos (Metsä) heeft de Finnen altijd voedsel en rust geboden. Gevlochten vlechten (Letti) ornamenten voor Finse vrouwen aan het werk en op feesten. Verder ontwierp Musuta de branding met de handgetekende vis. Deze gaat terug op de Finse uitdrukking "er is geen zin in het vissen over de zee.

De ontwerpers zochten naar een eenvoudige aanpak voor het ontwerp van hun patroon: "Ons doel was om een mat oppervlak te creëren, of een reliëf, dat onmiddellijk de aanraking zou aanspreken. Jopsi Ramu snijdt daarom met de hand de keramische vormen en het staal voor de glazen. De onmiskenbare invloed van ambachtelijke kunst in een industrieel product maakt deze patronen zeer modern. Ze zijn bewust met de hand gemaakt om een ongewone en onvolmaakte indruk te maken. "We wilden ruimte laten voor fouten, want niemand is perfect, alleen dit maakt iets interessants en spannend.

Het was ook niet ons doel om met Sarjaton een definitieve oplossing te bieden, maar we wilden de ontdekking van iets dat geschikt is voor iedereen en voor hun persoonlijke eisen stimuleren. Sarjaton nodigt uit om de favoriete objecten liefdevol te combineren - of het nu gaat om stijlvolle, moderne plaatsen of traditionele meubels.

Musuta is een internationaal gerenommeerde studio voor creatieve concepten en design, bestaande uit Jopsu Ramu (1-82) en Timo Ramu (1979). Het team werkt aan motion design, film, kunstvormgeving, branding en creatieve concepten voor merken en reclamebureaus in en rond Helsinki, Tokio en over de hele wereld. De werken van Musuta worden gepresenteerd in talrijke tentoonstellingen en festivals over de hele wereld, zoals het Centre Pompidou in Parijs, op One_Dot_Zero in Londen en New York en op het A Design Film Festival in Singapore en Berlijn. De studio is onderscheiden met de Golden Lion for Design in Cannes, de D&AD Award in Londen en de European Design Awards.

Samuji - Patroon

De inspiratie voor het Tikki (steek)patroon komt van alle gestikte stoffen, zoals vaatdoeken. Het patroon is traditioneel - echter met een moderne en Finse kleur.

"De specialiteit van Sarjaton is dat het uitstekend past bij oude en traditionele gerechten. Een serie moet er niet echt als een eenheid uitzien. Door zijn lange levensduur, tijdloos en duurzaam design passen de losse stukken goed in het geheel. De gedachte achter Sarjaton gaat verder dan trends en schoonheidsidolen en maakt het daarmee gewoon tijdloos.

Samuji is een studio voor duurzaam ontwerp, gevestigd in de historische stad Vallila in Helsinki. Het is opgericht door de Finse ontwerper Samu-Jussi Koski in het jaar 2009, die ook creatief directeur van Marimekko is geweest.

Samuji werkt in verschillende designgebieden en produceert ook modeseries met dezelfde naam. De ontwerpstudio is sterk gericht op duurzaamheid en heeft daarom al veel internationale aandacht getrokken. Naast Iittala telt Artek ook voor de ontwerppartners van Samuji. Beide ontwerpers Samu-Jussi Koski en Hennamari Asunta waren betrokken bij zowel de Sarjaton concepten als bij de ontwerpprocessen.


Designers