• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

mono - A Collectie


mono A : Het klassieke bestek

Toen het in 1959 verscheen, was de mono - A het eerste bestek dat radicaal afzag van decoratieve designelementen. De naam mono wordt verklaard door het feit dat het mes oorspronkelijk werd gestanst uit één stuk roestvrij staal, een zogenaamde monobloc. Tegelijkertijd is het een verwijzing naar de uniformiteit van het ontwerp. Het ontwerp van Prof. Peter Raacke, gemaakt in 1958, wordt beschouwd als het best verkochte designbestek in Duitsland en heeft over de hele wereld een gestaag groeiende schare fans veroverd. Talloze prijzen en tentoonstellingen in binnen- en buitenland getuigen van de reputatie van het bestek als icoon van modern design.

Prof. Peter Raacke

Tijdloze vorm

Al meer dan 50 jaar in uitstekende vorm. Een halve eeuw is een lange tijd. En zoals we allemaal weten, laat dat zijn sporen na. Bij mensen zijn dat grijze haren en een paar rimpels. Bij alledaagse voorwerpen is het erger: de meeste zijn onbruikbaar en het ontwerp wekt op zijn best nostalgische gevoelens op.

Bij bestek is de situatie heel anders. mono - A dat in 1958 werd ontworpen en in 1959 op de markt kwam. Deskundigen over de hele wereld roemen de tijdloos goede vorm als een model voor een nieuw tijdperk van design. Vooral veel jongere mensen ontdekken de mono - A bestek en zijn verbaasd als ze de echte leeftijd ontdekken. mono - A zal er zelfs over 100 jaar nog niet oud uitzien.

Prof. Peter Raacke

Ontwerp

Het ontwerp van mono - A was een groot succes. Dat kon niemand weten in de jaren 1950. De fabrikant Herbert Seibel en de industrieel ontwerper Prof. Peter Raacke, die de bestekset destijds op de markt brachten, waren zich ervan bewust dat ze iets totaal nieuws aandurfden, maar ze beschikten niet over helderziende krachten. En dus kon geen van hen vermoeden dat het zou uitgroeien tot een van de absolute klassiekers onder de besteksets.

Ondanks de euforische stemming in het economische wonder van de jaren vijftig, was er mono - A een gok op het gebied van ontwerp en economie. In het begin zag het er helemaal niet goed uit: De bestekhandel stak de draak met het "stuk blik" en de dure investering dreigde een flop te worden. Maar toen mono - A zijn weg naar de eerste klanten via de verkoop in chique meubelzaken. En zij waren zo enthousiast over het eenvoudige, onconventionele ontwerp dat mono - A al snel het gesprek van de dag werd.