Zanotta - Blaas Opblaasbare Ligstoel

De Blow Lounger werd ontworpen door De Pas, D'Urbino, Lomazzi en Scolari in het jaar 1967. In het midden van de jaren 1960 zijn de ontwerpers uitgegroeid tot de bekendste verdedigers van het Radical Design met hun spectaculaire creaties.

De opblaasbare Blow lounger, die is ontworpen voor het Italiaanse bedrijf Zanotta, brak de gangbare ideeën van een lounger in zijn tijd. Opblaasbaar, transporteerbaar en robuust, Blow werd al snel een topverkoper. De ligstoel bevindt zich in talrijke collecties van grote designmusea zoals het MoMa in New York, de nieuwe collectie in München, het Vitra Design Museum in Weil am Rhein en het Victoria & Albert Museum in Londen.

Zanotta vervaardigt de Blow lounger uit transparant PVC. Het elektrisch lassen van de lounger gebeurt met hoogfrequente techniek waardoor de naden robuust zijn. Blow is ontworpen om te worden opgeblazen met +10° - +20°, het kan worden gebruikt bij temperaturen van -5° - +50° en zowel binnen als buiten. Het ligbed moet iets minder worden opgeblazen wanneer het buiten wordt gebruikt.

Waarom wordt de stoel niet meer geproduceerd?

Om productieredenen zag Zanotta zich genoodzaakt de productie van de opblaasbare Blow-stoel stop te zetten. Ondanks de nieuwste technologie was de thermolassen-procedure die deze dunne, transparante PVC-folie bij elkaar hield geen garantie voor een lange levensduur van de laspunten. Omdat dit niet in evenwicht was met de rest van de Zanotta-collectie, besloot het bedrijf de productie te staken.

De Blow stoel trok veel aandacht op het moment van zijn uitvinding in 1968, omdat het het eerste meubelstuk was dat lucht in zich had als structureel element. In de designgeschiedenis wordt deze stoel samen met de Sacco zitzak beschouwd als een van de belangrijkste objecten van "pop-design" en werd het een symbool voor de ziel van de provocatie en de sociaal-culturele verandering van de swingende jaren zestig.

Wij zijn ervan overtuigd dat de herinneringen en de designhistorische waarde van Blow in leven blijven, zelfs met het einde van de productie.