xO Design

In 1984 is Philippe Starck aan het opvoeden tot sterrendom; de geesten van Gérard Mialet zijn hooggestemd. Samen steken ze de grens over en besluiten ze een nieuw designhuis te creëren. Het zal XO zijn. Om Starck te citeren: "Om een mooie baby te maken, moeten ouders verliefd zijn".XO. Een oude cognac? "Kusjes en knuffels"? Nee. Kijk nog een keer. Probeer geen bekend patroon toe te passen. Het is een kruis en een cirkel. lf je houdt van rebus, je kunt het zelfs lezen "Cross the line". Zien? Nu is het duidelijk. Dat is waar het bij design om draait: een nieuwe kijk op de dingen. Het samenvoegen van vormen die niet op een natuurlijke manier lijken mee te gaan en zien dat ze dat in feite wel doen. Als een kruis en een cirkel. Eenvoudig, grafisch - en toch onverwacht.

In 1984 is Philippe Starck aan het opvoeden tot sterrendom; de geesten van Gérard Mialet zijn hooggestemd. Samen steken ze de grens over en besluiten ze een nieuw designhuis te creëren. Het zal XO zijn. Om Starck te citeren: "Om een mooie baby te maken, moeten ouders verliefd zijn". XO is zeker een liefdesaffaire. Gérard Mialet herinnert zich de pioniersdagen. Er was zoveel plezier, alles was mogelijk. Ray Hollis, Dr. Sonderbar en Dole Melipone zijn de helden waarop Starck en Mialet, de thaumaturdes van design, de XO-legende hebben gebouwd.

In 1996 zet XO een andere moedige stap: de industriële productie. Gérard Mialet lanceert Starcks Bubu 1er. Bubu is een geïnjecteerde polypropyleen kruk. Het is ook een groot commercieel succes. En een kroon op z'n kop gezet. Een symbool van democratisering?

XO beheerst het lexicon van aloude houtbewerkers, maar spreekt ook vol vertrouwen verschillende andere talen; van de technische lingo van matrijzenmakers en kunststofspuiters tot de volkstaal van keramisten en alchemisten van metaal. Deze caleidoscopische visie op het bedrijf en de niet aflatende steun van Starck zijn de twee belangrijkste componenten van het succes van XO.

Letterlijk heeft XO grenzen overschreden. Voor XO is design niet langer voorbehouden aan een Europese elite. Nieuwe landen, nieuwe distributiekanalen, nieuwe voorwaarden in het veld, XO profiteert ten volle van de voordelen van de globalisering.

Website van xO Design


De belangrijkste ontwerpers