• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Vitra - Miniaturen Collectie


De collectie van het Vitra Design Museum en miniatuur

De miniatuurcollectie van het Vitra Design Museum omvat belangrijke objecten uit de internationale designgeschiedenis van 1850 tot op heden. Elke miniatuur komt overeen met het origineel in een schaal van 1:6 in zijn constructie, materiaal en kleur. De productietechnieken werden aangepast aan de grootte van de miniaturen door middel van verfijnd werk. Dankzij deze originele trouw zijn de miniaturen niet alleen een verzamelobject voor liefhebbers, maar ook ideale expositiestukken voor universiteiten en Designscholen. Er zijn al meer dan 100 modellen op schaal 1:6 gemaakt en de collectie groeit nog steeds. Alle modellen zijn verpakt in houten kisten en gaan vergezeld van een catalogus waarin het ontwerp wordt uitgelegd.

Miniaturisatie betekent concentratie

Het Vitra Design Museum miniaturiseert originele reconstructies van klassieke meubelstukken in driedimensionale vormen. Sommige van deze ontwerpen, zoals de Chaise Longue van Le Corbusier of de Red Blue Chair van Gerrit Rietveld ase zijn vandaag de dag zo beroemd dat ze zelfs door de beroemdste musea en verzamelaars over de hele wereld worden gewild. Deze miniaturen laten zien wat design werkelijk betekent en welke rol het speelt in industriële productieprocessen. De geconcentreerde, heldere wereld van de miniaturen toont op een fascinerende manier de stijlvariatie van het hedendaagse design en biedt een unieke toegang tot de geschiedenis van het meubeldesign.

De fabricage van de miniaturen

Het Vitra Design Museum beschikt over een gerenommeerde collectie industriële meubeldesign - vanaf het begin van de industriële massaproductie in het midden van de 19e eeuw, over de ontwerpen van de functionalistische moderne peropd tot aan de postmoderne meubelstukken van vandaag. Met zijn objecten biedt de collectie een ideale basis voor de ontwikkeling van meubelminiaturen. Onze modelbouwer heeft een historisch origineel ontwerp op schaal uit de collectie van het museum gehaald, verkleind tot een zesde deel en gedocumenteerd. De daaropvolgende fase van het experiment met materialen en productieprocessen nam enkele maanden werk in beslag: er werden vormen gemaakt, materialen en processen gekozen, er vonden artistiek-historische onderzoeken plaats voor de objecten en uiteindelijk werd het productieproces zelf bepaald.