Vitra geschiedenis

De succesgeschiedenis van het traditionele bedrijf Vitra is toevallig begonnen: Het familiebedrijf werd opgericht door Willi en Erika Fehlbaum in 1950, maar het echtpaar leerde pas in 1953 tijdens een reis naar de VS de meubels van Charles en Ray Eames kennen, en zodra ze verliefd werden op die designstukken. De Fehlbaum's waren verbaasd over de creaties van de Amerikaanse ontwerpers, zodat ze de licentie kregen om ze te produceren, waardoor ze in 1957 voor het eerst Eames meubels naar Europa brachten.

Fehlbaum & Designer

Tijdens de licentieonderhandelingen kochten Willi en Erika Fehlbaum ook het recht om meubels van andere ontwerpers te produceren, die vandaag de dag als klassiek worden beschouwd: Alexander Girard, Isamu Noguchi en George Nelson zijn ook in Europa beroemd geworden door Vitra. Ook Europese ontwerpers zouden al snel nieuwsgierig worden naar het Zwitserse bedrijf in het begin van de jaren zestig, want Vitra begon toen samen te werken met Verner Panton en werkte tot de dood van Panton in 1998. Legends, zoals de revolutionaire Panton Chair, die uit de samenwerking ontstond - Vitra en de ontwerpers erkenden de voordelen van verdere samenwerking.

Na Panton volgden nog meer grote namen uit de designwereld, in samenwerking met Vitra: Jasper Morrison, Maarten van Severen en Antonio Citterio zijn slechts enkele van hen, die in samenwerking met Vitra klassiekers maken. Dit succes was alleen mogelijk door de consequente verbinding van design, kwaliteit en functie: designers, ingenieurs en architecten werken sindsdien in de Vitra-werkplaatsen samen en voldoen aan de hoogste eisen van de meubelproductie. De producten moeten zowel esthetisch aantrekkelijk als gesofisticeerd zijn. Sinds de oprichting van Vitra staat dit huidige concept van duurzaamheid centraal bij Vitra.

Na de brand in de ürpductiefabriek in Weil am Rhein startte Vitra in 1981 een nieuw project: De Vitra Campus moet in de daaropvolgende jaren ontstaan en het werk van het bedrijf wordt uitgebreid met meer dan alleen de productie van meubels. Op de Campus zijn er inmiddels designmusea, een collectie modern meubilair, ruimtes voor werkplaatsen en interessante constructies van met name architecten, zoals Frank Gehry, Nicholas Grimshaw, Zaha Hadid, Tadao Ando en Herzog & de Meuron. Volgens de uitbreiding breidde de Zwitserse fabrikant de productportfolio langzaam uit: Vitra bezit de internationale rechten van vele designklassiekers sinds 1984 en mag ze over de hele wereld verkopen. Accessoires, sculpturen, objecten voor kinderen en complete inrichtingsoplossingen worden tegenwoordig door Vitra ontworpen en geproduceerd.

Tot op de dag van vandaag komen veel bekende namen samen in het familiebedrijf van Zwitserland: Alberto Meda, Ronan &Erwan Bouroullec, Jasper Morrison en nog veel meer bekende ontwerpers bewijzen dat Vitra nog steeds een zeer erkend bedrijf is. Een bedrijf dat traditionele waarden vertegenwoordigt.