Vitra Campus

De Vitra Campus is een architectuurensemble in Weil am Rhein. Naast de fabrieks-, logistieke en administratieve gebouwen van Vitra zijn er ook openbare gebouwen, zoals het Vitra Design Museum, een collectie meubels uit de moderne tijd en de archieven, een gebouw voor workshops en publicaties over design en het in 2010 geopende Vitra House. Jaarlijks worden meer dan 300.000 bezoekers aangetrokken door dit complex.

De start van de Vitra Campus werd gegeven door één incident, dat meer negatief dan goed is: belangrijke delen van het gebied werden verwoest door een brand in het productiegebouw in 1981. Vitra besloot om als oplossing naar voren te vluchten - de architectonische reconstructie van het bedrijf. Na de reconstructie van de fabriek door Nicholas Grimshaw vroeg Vitra hem om een plan voor de rest van het gebouw. In de daaropvolgende jaren ontstond de architectuur, die bepalend was voor de huidige huisstijl.

De hele Vitra Campus is versierd met spectaculaire gebouwen die door de jaren heen door Frank Gehry, Zaha Hadid, Tadao Ando, Herzog & de Meuron, SANAA en andere beroemde architecten zijn ontworpen. Vooral het Vitra Design Museum van Gehry en het brandweerkamergebouw van Zaha Hadid worden beschouwd als mijlpalen van de jonge architectuurgeschiedenis.

Verschillende stijlen hebben de architectuur van de Vitra Campus in reliëf gemaakt. Er zijn expressieve en deconstructieve gebouwen, zoals Hadid's brandweerkazerne en Gehry's Museum aan één kant. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de heldere en vrij Japanse architectuur van Ando's concertpaviljoen en het klassieke, rood gemaakte productieatelier van Álvaro Siza. Ondanks de verschillende stijlen zijn de constructies harmonisch met elkaar verbonden en vormen ze samen het architectuurpark, dat bezoekers van de hele wereld aantrekt.

De gebouwen van wereldberoemde architecten worden gepresenteerd tijdens een architectuurrondleiding. In het Lounge Chair atelier is het mogelijk om de bouw van de Lounge Chair van Charles & Ray Eames te zien, terwijl er een expositie van design en architectuur in het Vitra Design Museum is. Er zijn ook gastronomische aanbiedingen en winkels op het Vitra-terrein in Weil am Rhein, zodat het niet alleen voor architectuur- en designliefhebbers een plezier is om te bezoeken.