• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Egon Eiermann


Egon Eiermann

Egon Eiermann was niet alleen architect. Hij werd geboren in Potsdam en wordt beschouwd als de verdediger van de zogenaamde "2.Contemporaneïteit", die na de Tweede Wereldoorlog de basisbenadering van de Bauhaus-beweging floreerde.

Eiermann werd geboren in 1904 en studeerde architectuur in Berlijn, voordat hij samenwerkte met Fritz Jaenecke en na zijn werk in Hamburg en Berlijn. Egon Eiermann's grote tijden pas na de Tweede Wereldoorlog.

De ontwerpen van Eiermann worden gekenmerkt door een brede, sobere helderheid, die hem ook de reputatie gaf de man te zijn die de Bauhaus-beweging voortzette. Eiermann schreef de deugden van een architect op in een essay: "Hygiëne, duidelijkheid en waarheid tot in de kleinste details. Dit zijn de deugden van een ingenieur".

Daarom werkte Eiermann vaak met staal, dat blijkbaar gewichtloos is en tot op de dag van vandaag modern lijkt vanwege de formele helderheid. Noodzakelijke elementen, zoals trappen of ventilatieschachten, werden niet verborgen, maar gestileerd als constructieve kenmerken en werden de belangrijkste onderscheiding van zijn gebouwen. Zijn misschien wel bekendste eerbetoon werd door hemzelf gegeven met de wederopbouw van de Kaiser-Wilhelm-Memorial Church in Berlijn, die nog steeds onderwerp van controversieel debat is.

Eiermann zit in één rijtje met Alvar Aalto en Arne Jacobsen, want ook hij ontwierp meubels volledig volgens de Scandinavische architectuurtraditie en zijn beroemde tijdgenoten, die zijn architectonische benadering tot uitdrukking brengen.

Naast het werk als architect en ontwerper heeft Eiermann ook jarenlang lesgegeven aan de Technische Universiteit in Karlsruhe, wat een sterke invloed heeft gehad op de nieuwkomers. Het lid van de Academie van Beeldende Kunsten passeerde in 1990 en liet diepe sporen na in de Duitse architectuur- en designbranche.

Website van Egon Eiermann


Merken