Kartell - Kartell gaat Sottsass - Een eerbetoon aan Memphis

Kartell - Kartell gaat Sottsass - Een eerbetoon aan Memphis


Hommage aan het Italiaanse Anti-Design

Kartell goes Sottsass - A Tribute to Memphis is een collectie die in 2015 werd geïntroduceerd als een eerbetoon aan de meesterontwerper Ettore Sottsass. Kartell goes Sottsass bestaat in totaal uit acht vazen, krukken en bijzettafels en een lamp, die Ettore Sottsass in 2004 voor Kartell had ontworpen, maar nooit deel uitmaakte van het assortiment. Bestaande gestoffeerde meubels van Kartell zijn versierd met stoffen patronen van de Memphis kunstenaarsgroep, waardoor ze een onverwachte post futuristische look krijgen in de stijl van Sottsass.

De Milanese kunstenaarsgroep Memphis is een vereniging van meubel-, textiel- en keramiekontwerpers die in 1980 werd opgericht nadat Ettore Sottsass en Michele De Lucchi besloten hadden de kunstenaarsgroep Studio Alchimia te verlaten om hun eigen beweging te vormen. In tegenstelling tot Alchimia wilde Memphis winst maken met de internationale erkenning van het Italiaanse anti-design door hun producten op winstgevende wijze op de markt te brengen, zodat ze onafhankelijk werden van de aanbestedende diensten, die tot dan toe altijd al het 'wat', 'wanneer' en 'hoe' van de producten hadden bepaald. Met hun individuele artistieke ideeën, die echter door een systematisch patroon werden doorbroken, slaagden zij erin de internationale scène van de Milanese designgroep permanent te irriteren en te verstoren. Memphis stelde de primaire functionaliteit van designobjecten in vraag, waardoor alledaagse vormen positief, vol smaak en fantasie werden geïnterpreteerd.

Het meubelstuk als icoon met een hoge herkenningswaarde staat voorop. Meubels bestonden uit basisvormen zoals kegels, bollen, piramides en kubussen en waren bedekt met garish plastic laminaten. Het onmiskenbare uiterlijk van de Memphis ontwerpen, de bijna volledige afwezigheid van rechte hoeken, de speelse esthetiek en de ineffectieve vormgeving vervaagt de grens tussen meubels en kunststof tot op de dag van vandaag.