• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Hay - Copenhague

Hooi - Copenhague Collectie - banner

Het was lange tijd een typisch Scandinavisch fenomeen dat speciaal voor scholen meubilair produceerde. Met de Copenhague-collectie van de gebroeders Bouroullec brengt Hay deze traditie nieuw leven ingeblazen.

Hay nodigde beide A&W Designers of the Year 2013 uit om een meubelcollectie te maken voor de gerenoveerde universiteit van Kopenhagen. De collectie genoemd naar de Deense hoofdstad omvat een stoel, een barkruk en diverse tafels. Het doel was duidelijk: de Kopenhagen Collectie moet praktisch en ergonomisch zijn, maar ook voldoen aan de ergonomische criteria.

De eerste stap voor de Copenhague Collection was de inspiratie van een vooraanstaand idool: De Trestle Chair van Bernt Pedersen - een eenvoudige stoel met een ongecompliceerde identiteit. De eenvoud van het formele idool kenmerkt de Copenhague serie, terwijl de Copenhague stoel, de Copenhague barkruk en de Copenhague tafels ongetwijfeld zijn verankerd in de moderniteit.

De functie was ook belangrijk voor Hay en de ontwerpers: De zitting en rugleuning van de Copenhague stoelen zijn in het midden bevestigd, zodat flexibel swingen mogelijk is. De ergonomie is georiënteerd op de klassieke cantilevers van het Bauhaus-tijdperk.

Flexibiliteit en charmante expressie

Flexibiliteit is belangrijk in de universiteiten: Om dit te verzekeren werden stoelen en tafels uit de Copenhague Collection stapelbaar gemaakt. In tegenstelling tot veel andere stoelen zijn de Copenhague stoelen daardoor verticaal naar boven stapelbaar, zonder naar voren te groeien. Deze kwaliteiten zijn ook geschikt voor privéwoningen, omdat het ruimte bespaart en meer stoelen biedt waar andere stoelen nodig kunnen zijn.

Hay en de Bouroullecs zijn erin geslaagd om de Copenhague meubels te bevrijden van het institutionele en burocratische karakter van traditionele meubels in scholen en om objecten te creëren met originaliteit en huiselijke uitstraling.

De Copenhague Collection van Hay is verkrijgbaar in verschillende materialen: gezeept beukenhout, geschilderd eiken of gebeitst eiken. De Copenhague stoel is ook verkrijgbaar als gedempte stoel.


Designers