• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

FontanaArte

FontanaArte werd opgericht door de architect Gio Ponti in het jaar 1932. Het Italiaanse bedrijf produceert lampen en meubels die schoonheid en functionaliteit verenigen met moderne technologieën.


FontanaArte werd opgericht door de architect Gio Ponti in het jaar 1932 als artistieke afdeling van de Luigi Fontana Company. Het Italiaanse bedrijf produceert lampen en meubels die schoonheid en functionaliteit verenigen met moderne technologieën.

Bij de oprichting werd de FontanaArte populair bij glasfabrieken en glasontwerpen, in het algemeen met kunstzinnig vormgegeven ramen, bijvoorbeeld in kerken en kathedralen. Gio Ponti realiseerde zich het potentieel van het materiaal ook voor de particuliere sector voor de interieurarchitectuur door met glas te werken. Aangemoedigd door zijn intuïtie begon Ponti met het ontwerpen en produceren van meubels, lampen en andere objecten. Glas als materiaal was daarbij het verbindende element.

Glas en ontwerp

Het succes van FontanaArte met betrekking tot glas en design groeide gestaag totdat het bedrijf werd verkocht aan een internationaal opererende investeerdersgroep. De daaruit voortvloeiende druk en de industriële cultuur leidden tot verschillende verkeerde beslissingen die de verbinding tussen glas en design beschadigden.

In 1979 was Carlo Guglielmi de enige koper die rechtstreeks in het bedrijf werkzaam was. Er zijn goede plannen gemaakt voor de nieuwe start van het bedrijf, deze plannen moeten het oorspronkelijke concept van het bedrijf nieuw leven inblazen. Deze vier grote namen van architectuur en design moeten worden betrokken: Gae Aulenti, Piero Castiglioni, Franco Raggi waren enkele van de nieuwe medewerkers, maar ook architecten zoals Gregotti, Sottsass, Riva, Siza en Piano die de hoge kwaliteit van het ontwerp moeten waarborgen.

In 1992 opende FontanaArte een showroom in Los Angeles. Deze voldoet aan de reeds bestaande showrooms in Milaan en Rome. Bovendien kocht FontanaArte een jonge en innovatieve lampenfabrikant bij de firma Candle. In 1966 verwierf FontanaArte de prestigieuze naam Naskaloris voor haar bijzondere kantoor- en werkruimte. In hetzelfde jaar werd de afdeling Tecnica opgericht, die alle technische producten van de meest verschillende afdelingen omvatte, van waaruit de distributiemarkt moest worden bepaald.

Terug naar de wortels

In 1997 werd Carlo Guglielmi art director van FontanaArte. De collectie Oggetti wordt in het jaar 1998. Tot leven gewekt. De collectie Schopenhauer werd omgevormd tot Arredo e Oggetti en in het jaar 2000 krachtig geheroriënteerd naar glas. In 2004 werd de FontanaArte Corp. opgericht in de Verenigde Staten. Verder werd er een showroom geopend in New York en een kantoor in Shanghai. In 2005 volgde een nieuwe showroom in Parijs.

FontanaArte publiceerde in 2006 twee catalogi om het eigen merk te versterken. Ondertussen werd de samenwerking met bekende architecten als Norman Foster en jonge talenten als Marco Acerbis, Julian Pastorino en Cecilia Suarez uitgebreid en voortgezet.

In 2007 vierde FontanaArte zijn 75e verjaardag. In haar lange geschiedenis was het bedrijf voortdurend op zoek naar schoonheid die niet los kan worden gezien van technische analyse en functionele details door het eigen begrip. Bij FontanaArte gelooft het team dat technologie, functionaliteit en schoonheid samen tijdloos design vormen dat trends en veranderende eisen overleeft.

Website van FontanaArte


De belangrijkste ontwerpers