Red Dot Design Award 2011

De winnaars van de Red Dot Design Award 2011 zijn genoemd! En hoe verschillend de 18 toegelaten productgroepen ook waren, in de afgelopen jaren is er in bijna elke sector één trend zichtbaar geworden: het aantal deelnemers is in vergelijking met het afgelopen jaar opnieuw toegenomen en ook de internationaliteit van de grootste productdesign-competitie is weer uitgebreid.

Enkele duizenden hightech objecten en ideeënrijke alledaagse objecten uit meer dan 60 landen, van Egypte tot Cyprus, konden voor het eerst worden onderscheiden met de Red Dot Product Design Award 2011.. Onder hen waren ook voor het eerst deelnemers uit Nepal en Wit-Rusland.

In totaal werden 4.433 producten in een meerdaags proces beoordeeld door de jury, die bestond uit 36 experts en tevens een nog nooit eerder vertoonde breedte bereikte. Ook dit jaar werden er prijzen in drie categorieën uitgereikt: naast het kwaliteitszegel "red dot" voor uitzonderlijk productontwerp, werd de "eervolle vermelding" voor opmerkelijke details gegeven. De hoogste ontwerpkwaliteit wordt gecompenseerd met de zeldzame onderscheiding "red dot: best of the best". Slechts 1.3 procent van alle inzendingen werd met deze prijs gehonoreerd.

Slechts aan een vijfde van de ingeschreven ontwerpen werden meer prijzen uitgereikt; bijna 80 procent van alle deelnemers kwam met lege handen weg. Tien nieuwkomers konden echter wel genieten van het evenement: zij hebben overtuigd met uitstekend werk en werden geëerd met een speciale sponsoring in het programma "young professionals". Red Dot sponsorde de jonge ontwerpers met een prijzenpakket ter waarde van 25.000 euro. Deze deken kwam echter pas voor elke tiende registratie in aanmerking.

De onderscheiding van de gewaardeerde vindt plaats met de ceremoniële prijsuitreiking in juli in een speciaal kader. De prijsuitreikingen -traditioneel in het edele Essen Aalto-theater, gemodereerd door Prof. Dr. Peter Zec - zijn het hoogtepunt van de wedstrijd van dit jaar. De gewaardeerde producten worden daarna getoond in een speciale expositie van 5 juli tot 1 augustus 2011 in het Essen red dot design museum over het werelderfgoed Zeche Zollverein.

De categorieën
Ondertussen worden de producten onderzocht in 18 verschillende categorieën die het hele productontwerp breedband omvatten. Voor elke productcategorie zijn er geselecteerde experts die de presentaties beoordelen. De resultaten van de oordelen weerspiegelen uiteindelijk, in elke categorie, de toekomst van de betreffende sector met betrekking tot het ontwerp en de oriëntatie voor fabrikanten en ontwerpers over de hele wereld.

De prijzen
red dot: beste van het beste van het beste

De rode stip: het beste van het beste wordt gegeven aan baanbrekende ontwerpen en is de hoogste onderscheiding die men in dit evenement kan winnen. Alleen de beste producten van een categorie worden met deze prijs onderscheiden.

rode stip
De red dot is de prijs voor de hoogste ontwerpkwaliteit. Alleen producten die door hun uitzonderlijke design duidelijk superieur zijn aan vergelijkbare producten worden door de jury met dit kwaliteitskeurmerk geëerd.

Eervolle vermelding
Om speciale details van een product te eren, biedt de red dot-experts jury een eervolle vermelding van de betreffende producten. Een dergelijke vermelding staat voor zeer geslaagde aspecten van een product en wil de verdere ontwikkeling van de gekozen ontwerprichting stimuleren.

red dot: ontwerpteam van het jaar
De red dot award: het designteam van het jaar is een bijzondere onderscheiding waarvoor men zich kan uitreiken. Sinds 1988 kiest red dot voor designteams die wereldwijd de markt in reliëf maken vanwege de continue innovatieve vormgeving, elk jaar. De lijst van de winnende teams van de afgelopen jaren wordt gelezen als een who's who's who in het internationale design - waaronder bekende namen als Apple, Nokia, Pininfarina, adidas, LG Electronics, BMW, Bose en Tupperware.

Producten


Geen producten gevonden