Birkhäuser Verlag

Toen Emil Birkhäuser in 1879 in Basel een kleine drukkerij oprichtte, had hij zeker geen idee dat zijn bedrijf zich zou ontwikkelen tot een van de meest gerespecteerde wetenschappelijke en architectonische uitgeverijen ter wereld.Sinds 1879 staat de naam Birkhäuser voor kwaliteit.
Toen Emil Birkhäuser in 1879 in Basel een kleine drukkerij oprichtte, had hij zeker geen idee dat zijn bedrijf zich zou ontwikkelen tot een van de meest gerespecteerde wetenschappelijke en architectonische uitgeverijen ter wereld.

In het begin produceerde Birkhäuser voornamelijk regionale literatuur. In het midden van de jaren twintig van de vorige eeuw legden zijn zonen de basis voor het huidige wetenschappelijke programma: eerst met vakbladen en boeken, later met tekstboeken en monografieën over de exacte wetenschappen.

In de jaren veertig van de vorige eeuw werden de wetenschappelijke programmaonderdelen sterk uitgebreid en verwierven zij al snel internationale bekendheid. Publicaties uit de ingenieurswetenschappen werden toegevoegd, en in de jaren daarna nog andere belangrijke technische tijdschriften en boekenreeksen. De oprichting van een filiaal in Boston (VS) in 1979 met een programmatische focus op wiskunde en theoretische fysica leidde tot een sterkere aanwezigheid op de Amerikaanse markt. Vandaag de dag is Birkhäuser een wereldleider in de wiskunde, en zijn publicaties in de biowetenschappen, geschiedenis van de wetenschap en burgerlijke bouwkunde staan hoog aangeschreven.