Alessi - Bedrijfsgeschiedenis

Koop Alessi producten: Hieronder vindt u een overzicht van de geschiedenis van het bedrijf Alessi. Alessi producten zijn te vinden in onze online shop door op de link aan de rechterkant te klikken.

Italiaanse ontwerptraditie Sinds 1921

Het bedrijf Alessi werd in 1921 in Italië geboren - het oprichtingsjaar van de gieterij en metaalwerkplaats van Giovanni Alessi Anghini. Giovanni's zoon Carlo kwam in 1932. Als ontwerper in het bedrijf. Het bedrijf Alessi groeide in die tijd door middel van industrieel gemaakte kunstwerken.

Internationale hotels, restaurants en luchtvaartmaatschappijen werden al in de jaren 50 uitgerust met geavanceerde metalen producten, zoals brooddozen, suikerpotten en fruitschalen. In die tijd ontstonden ontwerpen zoals de broodmand 826 (1948) of de suikerpot 104 (1956), die vandaag de dag als voorbeeldig designklassiekers worden beschouwd.

Carlo Alessi werd in 1945 manager van het bedrijf en ontwierp in datzelfde jaar zijn beroemdste koffieservice Bombé. Alessi is begonnen met het gebruik van roestvrij staal als productiemateriaal vanwege het gebrek aan nikkelzilver en messing en vanwege de stijgende prijzen van deze materialen, met name door ontwerpers in dienst te nemen om concurrerend te blijven.

Carlo's zoon Alberto Alessi kwam in 1970 in het familiebedrijf terecht. Zijn twee basisprincipes waren dat: "Er is geen product, dat niet verbeterd kan worden met design", en "designkwaliteit heeft niets te maken met de prijs en zeker niets met de typologie van het object".

Alessi is in de jaren '70 bij verschillende projecten aan de slag gegaan. Beperkte oplages van gesigneerde internationaal bekende designer- en architectonische stukken, zoals Ettore Sottsass en Richard Sapper, waren het resultaat.

Alessi is eigenaar van de productielijnen Officina Alessi, die het experimentele ontwerp Alberto of het project "Tea and Coffee Piazza" presenteerde, met elf gerenommeerde architecten zoals Robert Venturi, Charles Jencks, Hans Hollein of Richard Meier die in beperkte oplage thee- en koffieservices ontwerpen. Alessi kreeg internationale erkenning als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het postmoderne design voor het aanvankelijk voor een wedstrijd "Tea and Coffee Piazza" - project van de "Architectur en miniatuur".

Terwijl Officina Alessi zich concentreerde op beperkte kleine series metaal, lag de focus van het "Twergi"-label - opgericht in de jaren '80 - op huishoudelijke artikelen uit hout. De collectie "Family follows fiction" bestaat uit de typische speelse plastic accessoires, zoals de volumineuze koekjespot Mary Biscuit van Stefano Giovannoni of de kurkentrekker Anna G van Alessandro Mendini.

Alessi heeft in de loop van de geschiedenis van het bedrijf meer dan 2.850 producten gemaakt, gemaakt door meer dan 200 ontwerpers. Aldo Rossi, Michael Graves, Philippe Starck en Alessandro Mendini zijn onder andere verwant aan de naam van het bedrijf. Uitzonderlijke designproducten uit de Alessi productie zijn de waterkoker van Michael Graves (1985) en Richard Sapper (1983) en de legendarische en onbetwiste citruspers "Juicy Salif" van Philippe Starck (1989).

Alberto Alessi ziet de moed en het radicalisme van sommige Alessi ontwerpen als bemoedigend, en niet als slechte dingen voor het bedrijf: "Pas als het moment komt dat we met een aantal van onze ontwerpen geen jaarlijks fiasco veroorzaken, weten we dat we in een ondiep 'allerlei soorten' zijn gevallen.